Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg Новините от Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg//assets/images/logo.svg Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg Лалугери, зелени октоподи с чорапи: ГЕРБ и ДПС не успяха да прескочат ветото за природата Въпреки всички положени усилия, ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат през президентското вето повторно закона за инвестициите, с който по втория начин - с преходни и заключителни разпоредби, без обсъждане, се премахваха екологичните защити за големи проекти като магистрали, ски писти и пр. До последно представителите на двете партньорски партии се бореха с аргументи като смърт по аутобаните, понеже пазим 50 поколения лалугери и таралежите, вълкът като безсмърния Дънкан Маклауд, зелен рекет от зеления октопод със зелени чорапи и как 15 проекта чакали в планините (разбирай - основно за сеч за ски писти) - и прочее състоятелни аргументи.

В крайна сметка при гласуване и прегласуване резултатът бе един и същ, само 99 гласа "за" закона за инвестициите (на ГЕРБ/ДПС) при нужни 121 за преодоляване на ветото, и 108 "против".

Вчера президентът Румен Радев наложи вето в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашаваха опазването на околната среда и създаваха риск за ощетяване на публичния интерес. За ново обсъждане бяха върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени бяха и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспори и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание бе необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

Това изтъкна и депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов: че методиката на предложенията на ГЕРБ/ДПС е арогантна.

"Да борим злоупотребата с права чрез ощетяване на природата и отказ от правосъдие е сбъркано", посочи Иванов по повод "аргументите" на Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Атанасов (ДПС), че имало вечно жалещ големите проекти "зеле октопод".

Законът на ГЕРБ/ДПС предвиждаше, според обобщението на "Зелени закони":

"1. Решенията за необходимостта от ОВОС и решенията по ОВОС да важат не 5, а 15 години: така те ще позволяват дори при променени параметри и нараснало застрояване даден проект да не бъде оценяван повторно и да се пренебрегне кумулативния ефект от множество разрешения в една територия.

2. Редица мащабни проекти да не подлежат на обжалване на втора съдебна инстанция – постулат, който трябваше да отпадне от 1 юли 2024 г., но сега депутатите се отмятат от думата си, дадена за тази мярка за прозрачност, която отложиха при последните промени в ЗООС през 2022 г.

3. И двете предложени изменения представляват отслабване на степента на природозащита, което е в разрез с правото на Европейския съюз, което изисква нейното засилване (чл. 3, ал. 3 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) и чл. 191 от Договора за Функционирането на Европейския Съюз (ДФЕС). В противоречие с принципите на екологичното право под благовидния предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по своя мащаб проекти с мълчаливо съгласие, тоест само с изтичане на някакъв срок и без никаква оценка от компетентния орган по околна среда.

4. Решения по ОВОС, които по действащия закон са загубили правно действие, да бъдат възкресени."

]]>
https://clubz.bg/149273 https://clubz.bg/149273 Tue, 30 Apr 2024 17:04:20 GMT Tue, 30 Apr 2024 17:36:48 GMT
ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: хазартът вече не ни е скъп, природата също ГЕРБ и ДПС преживяха пореден катарзис: приеха, прокараха скорострелно и получиха подкрепа рекламите на хазарт да бъдат забранени. Така и не обясниха какво е преобърнало за една нощ мълчаливото им съгласие по темите на хазартния бизнес от последните поне 10-ина години - дали решиха да служат на ползу роду, дали защото една телевизия ще се обезцени и някой ще си я купи...

След като показаха, че хазартът не им е скъп, сториха същото и с природата. С обосновката, че поне 15 големи проекта чакат в планините (разбирай - основно за сеч за ски писти), пазим таралежи и "50 поколения лалугери" и "Струма" все не става, а зеленият октопод има зелени чорапи, ГЕРБ и ДПС опитаха да отхвърлят президентското вето на безконтролното застрояване с грандомански проекти. Но изненада - президентското вето бе уважено с гласовете на всички останали.

А в предпразничното безвремие, тихо и полека, кабинетът на Главчев (ГЕРБ) прокара решение за частна детска болница. Държавната не ни е скъпа.

По света - Русия удари образователна институция в Одеса.

И се чака примирие в Газа. Което няма да спре Нетаняху.

]]>
https://clubz.bg/149272 https://clubz.bg/149272 Tue, 30 Apr 2024 15:42:28 GMT Tue, 30 Apr 2024 17:52:51 GMT
;Минира се националната детска болница.; Как служебният кабинет тихо и полека одобри частната ;Мама и Аз; Нов опит при ново правителство (служебно) и събудилият противоречия преди проект за създаване на частна детска болница на територията на София вече е одобрен. Днес Министерският съвет на заседанието си одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", София, "съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения", според прессъобщението от кабинета.

Инвеститорът е „Търговска лига - Глобален аптечен център“. Заявката е да се създаде лечебно заведение, чиято лечебна дейност ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст. Срокът за изграждането на болницата е до 48 месеца от решението на Министерския съвет.

Предвижданата инвестиция за строежа на болницата е 120 млн. лева. Проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции. В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор, се казва още в съобщението.

"Минира се създаването на Национална детска болница"

Тихо и полека взетото решение предизвика реакция от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.

Оттам настояха служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде "незабавно обяснение".

"Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет. Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка", припомнят в позицията си от Обществения съвет.

Според анализа само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст.

"Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона", добавят от Обществения съвет.

Според съвета през изминалите 10 месеца от съществуването му държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза, не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница, не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента към новата мултидисциплинарна структура.

"Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия", допълниха от съвета.

Според Обществения съвет с днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, липсва воля България да има истинска, съвременна национална детска болница. От Обществения съвет настояха депутатите незабавно да изслушат министъра на здравеопазването и министър-председателя относно днешното решение.

"Ако продължавате да се питате защо България няма национална детска болница, отговорът днес за пореден път стана кристално ясен - защото държавата не желае", реагираха от "За истинска детска болница".

Здравното министерство: Това не е детска болница

От пресцентъра на здравното министерство уточниха малко по-късно през деня, че новата болница обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, като в нейната структура е предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 легла (нищо че се казва "Мама и аз").

"Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст с над 400 легла", се допълва в съобщението от пресцентъра на ведомството.

В него се посочва, че изграждането на Национална детска болница е приоритет за Министерството на здравеопазването е то работи усилено в тази посока.

Същевременно служебната здравна министърка Галя Кондева преди дни обяви, че за построяването на Националната детска болница ще трябват още поне четири години като процесът непрестанно се протака.

Предишният опит за одобряването на проекта за частна болница в София беше през октомври 2022 г., отново при служелно правителство, но на Гълъб Донев, което обаче остави на пауза решението. Идеята срещна тогана силно неодобрение от педиатри, родители, общественици.

В началото на месеца предишният здравен министър проф. Христо Хинков каза, че има голям натиск проектът за детска болница да се осъществи от частна структура. Той обясни това с неравнопоставеността между частните и държавните болници, дори по отношение на тяхното изграждане. Ако лечебното заведение е държавно, то ще трябва да се изчака да минат всички процедури и обществени поръчки, докато една частна детска болница може да се изгради за две години.

]]>
https://clubz.bg/149271 https://clubz.bg/149271 Tue, 30 Apr 2024 15:29:30 GMT Tue, 30 Apr 2024 16:29:21 GMT
България иска съхраняване на ветото в ЕС

„В чувствителни области, включително външната политика на ЕС, разширяване, европейски бюджет, трябва да се запази вземането на решение с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на държавите-членки с тях.“

Това заяви постоянният ни представител в ЕС Румен Александров по време на неформалния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел. Срещата бе организирана от белгийското ротационно председателство на Съюза.

Напоследък все по-често се чуват призиви от различни страни членки ключовите решения да бъдат вземани не с пълно единодушие, а с квалифицирано мнозинство. България например блокира неколкократно даването на зелена светлина на преговори за членство със Северна Македония. За сметка на това страната ни влезе в Шенгенското пространство само по суша и по вода заради вето на Австрия.

Премахването на ветото бе сред темите, които бяха обсъждани на Съвета.

За отпадането му се изказа и белгийската външна министърка Хаджа Лабиб. Тя се мотивира с необходимостта да се вземат по-бързо решенията в ЕС.

„Това предполага реформиране на структурите за управление, както и рационализиране на процесите на вземане на решения, така че да решим проблема с ветото, с което до известна степен се злоупотребява, а и да внимаване политиките ни да са възможно най-гъвкави и съвместими“, каза Лабиб.

Според нея за целта не е необходимо преразглеждане на Договорите за ЕС, а единствено по-дълбокото задействане на член 7, който по принцип се прилага при нарушение на върховенството на закона.

„Когато 20 души се съберат на едно място, казваме, че се управлява тежкотоварна машина", заяви еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Тя припомни, че никой досега не е използвал вето за социална политика, данъчното облагане, социална система.

„Ние го обсъждаме във връзка с колективната европейска сигурност, която е свързана с външната политика и политиката на сигурност. И това е от екзистенциално значение за нас, особено във времената на такива геополитически турбуленции“, изтъкна Йоурова.

На Съвета бе отбелязана 20-ата годишнина от най-голямото разширяване в историята на ЕС. През 2004 г. в него влязоха наведнъж 10 държави – Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Словения, Малта и Кипър. България и Румъния се присъединиха през 2007 г.

]]>
https://clubz.bg/149270 https://clubz.bg/149270 Tue, 30 Apr 2024 15:02:54 GMT Tue, 30 Apr 2024 18:22:58 GMT
Израел ще влезе в Рафах независимо дали ще има споразумение Израел ще проведе операция срещу "Хамас" в южния град Рафах в Газа независимо дали ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Идеята, че ще прекратим войната, преди да бъдат постигнати всички нейни цели, е изключена", заяви Нетаняху.

Нетаняху заяви, че Израел ще влезе в Рафах, за да унищожи намиращите се там батальони на групировката "със или без споразумение", отбелязва Асошиейтед прес. Израел и "Хамас" преговарят за споразумение за прекратяване на огъня, което има за цел да освободи заложниците и да облекчи до известна степен положението на палестинците в обсадения анклав.

Нетаняху обеща да постигне "пълна победа" във войната и се сблъска с натиска на партньорите си от националистическото управление да започне офанзива в Рафах, който според Израел е последната голяма крепост на "Хамас".

През последните дни нараснаха надеждите, че страните могат да постигнат споразумение, което да предотврати израелско нахлуване в Рафах, където пребивава над половината от общо 2,3 милиона жители на Газа.

Нетаняху многократно е отхвърлял прекратяването на войната в замяна на освобождаване на заложници и твърди, че настъплението към Рафах е от решаващо значение за унищожаването на бойците след нападението им срещу Израел на 7 октомври, което предизвика конфликта. Правителството му може да бъде подложено на критики, ако той се съгласи на сключване на сделка, тъй като членове на кабинета твърдо поискаха атака срещу Рафах.

]]>
https://clubz.bg/149268 https://clubz.bg/149268 Tue, 30 Apr 2024 14:44:52 GMT Tue, 30 Apr 2024 15:58:18 GMT
Дете загина, а четирима са ранени след нападение с меч в Лондон Тринадесетгодишно момче е загинало, а четирима души са ранени след нападение с хладно оръжие в Лондон, в което е замесен мъж, въоръжен с меч, предаде Ройтерс. Полицията заяви, че не смята, че нападението е свързано с тероризъм.

След инцидента в близост до гара "Хейнолт" в Източен Лондон полицията е използвала електрошок и е арестувала 36-годишен мъж. Видеозапис от мястото на нападението показва мъж, облечен в жълто, който държи в ръката си нещо, което на пръв поглед изглежда като меч.

"С голяма тъга потвърждавам, че един от ранените, 13-годишно момче, е починал. Той бе откаран в болница, след като бе намушкан с хладно оръжие, и за съжаление почина скоро след това", заяви главният инспектор на лондонската столична полиция Стюарт Бел.

Двама граждани и двама полицаи са настанени в болница с наранявания, които не застрашават живота им. Двамата полицейски служители са с прободни рани, които налагат операция, добави Бел.

"Не смятаме, че има продължаваща заплаха за обществото, не търсим повече заподозрени и този инцидент не изглежда да е свързан с тероризъм", каза той.

Тридесет и шест годишният мъж е бил арестуван, след като бил получен сигнал за автомобил, който се е врязал в къща в района на гара „Хейнолт“, съобщи лондонската полиция. Силите на реда уточниха, че заподозреният е атакувал минувачи и полицейски служители, припомня Ройтерс, предава БТА.

]]>
https://clubz.bg/149267 https://clubz.bg/149267 Tue, 30 Apr 2024 14:39:11 GMT Tue, 30 Apr 2024 16:58:55 GMT
Пробив на бул. ;Рожен; обещава бърза връзка със Северната скоростна тангента Пробив на бул. „Рожен“ ще свързва околните столични квартали около "Илиянци", "Толстой", "Свобода" със Северната скоростна тангента от април следващата година. Това обеща пред журналисти зам.-кметът на Столична община Иван Василев, който провери на място строителните дейности.

В момента този вход-изход на столицата е супер натоварен, защото оттам, през Требич влизат всички работещи от посоката - Нови Искър, Искърското дефиле и т.н.

По проект новата отсечка на булеварда ще бъде с две летни с по три платна в посока, разделителна ивица и тротоари. Изграждат се нови инженерни мрежи, водопровод и разделна канализация. Осветлението вече работи, разделителната зелена площ между платната е изградена, тротоарите също са изградени, каза Теодоси Бояджиев, главен инженер във фирмата – изпълнител, цитиран от БТА.

Предстоящите строителни дейности по средното и южното платно на бул. „Рожен“ не предвиждат спиране на движението по трасето. Живеещите в околните квартали ще имат осигурен градски транспорт.

Стойността на изграждането на трасето е над 50 млн. лв, посочи Иво Иванов, член на дирекция „Инвеститорски контрол“ . В момента се изгражда първият етап, като най-трудният участък за изграждане са последните над 700 м, който включва всички комуникации. Предвидена е и велоалея в зоната на западното локално платно на бул. „Рожен“, посочи още Иванов.

Северните територии на София са приоритет на кмета на града Васил Терзиев, каза още Иван Василев. По думите му трафикът в северната част на София ще бъде облекчен и тези територии ще бъдат по-добре свързани с централната градска част.

Изгражда се и се реконструира и трамвайното трасе, така че да бъде достъпно и удобно за гражданите в северните квартали. Имаме готовност през следващата година бул. “Рожен“ да бъде продължен и свързан с Околовръстен път, посочи още той (след Великден започва затваряне на Централна жп гара, което ще натовари трафика около намиращата се наблизо София-север - бел. ред.).

Тази година се ремонтира още "Челопешко шосе", реконструират се няколко моста в кв. “Нови Искър“, изграждат се и няколко детски градини, каза още той.

]]>
https://clubz.bg/149265 https://clubz.bg/149265 Tue, 30 Apr 2024 14:13:39 GMT Tue, 30 Apr 2024 14:55:15 GMT
;Борисов и Пеевски искат една отслабена ПП-ДБ, която да си лепнат като кръпка;

"Идеален вариант за Борисов и Пеевски е да имат едно отслабена, разпарчетосана ПП-ДБ, която да си лепнат като евроатлантическа кръпка след изборите. Окончателно кръпката да дообере каквото има, да бъде доразкъсана и оттам нататък те да си играят играта."

Това коментира във вторник по БНТ политологът Петър Чолаков.

"Вратата на ПП и ДБ е отворена към Борисов, това е всъщност опасността за тях. Поставиха се сами в една много сложна ситуация, защото управляваха девет месеца с ГЕРБ и ДПС, сега не могат изведнъж да кажат и ГЕРБ, и ДПС са много лоши и решиха да го играят "Разделяй и владей", което трудно ще се получи при точно тези две много лоши момчета Борисов и Пеевски. Такъв тип игри предполагам, че те може би трети-четвърти клас горе-долу са ги играли и са на съвсем друг левъл, друг етап от политическото геймърство", посочи той за предизборния подход на основните политически играчи.

Според Чолаков целта на ГЕРБ е да има след изборите една по-слаба коалиция ПП-ДБ.

"Това е целта на упражнението на ГЕРБ - да ги отслаби. Голямата игра на Борисов е да започне леко да ги поразцепи. Ако нямаше война в Украйна, това е малко в стил, ако Барби беше мъжка, но ако нямаше война в Украйна, тогава Борисов и Пеевски щяха да имат изключително лесна задача. Но на тях им трябва един евроатлантически етикет, да може това нещо да се продаде пред чужденците, иначе какво евроатлантическо правителство ще направят. Те се опитват да се перат, перат се много активно, да минат за евроатлантици. Пеевски изкара пет законопроекта, за да покаже какъв евротлантик е, перат се, но идеален вариант за тях е да имат една отслабена, разпарчетосана ПП-ДБ, която да си лепнат като кръпка", смята той.

Чолаков се позова на данните от изследването на "Тренд", според което подкрепата за ПП-ДБ се стопява към момента с една трета - от около 600 хил. души до под 400 хил., и това е наистина твърдият електорат на коалицията.

"Доста се е оголила водата в басейна. Виждат се мръсните плочки на дъното. Тяхната реторика (на ПП-ДБ), която са заложили по време на кампанията, е не толкова лошият Борисов и много лошият Пеевски, който се е качил на гърба на Борисов. Разбирам каква е логиката, но трябва да се замислим дали Борисов не е този, който всъщност им натиска главата надолу, за да ги доубие. Трябва да си отговорят на този въпрос, ако още на са", препоръча анализаторът.

В контекста на новия сюжет окоро подписа на Кирил Петков политологът отбеляза, че таймингът е ясен, с предизборна цел се пускат тези неща, за ударят ПП и с тях и ДБ, както той посочи "да им се натисне главата, като те очевидно са в низходящ ред". Според него "това са ченгеджийски номера".

"Ченгета има в БСП. БСП, според мен, просто това не им е тема, не им е проблем, с други неща се занимават. При Пеевски също, но там по друг начин действат. Общо взето е кръгът около Борисов, тъй като Борисов е отмъстителен. Той е един много интелигентен човек, но отмъстителен. Има и чисто психологически обяснения – защо. И мен някой да иска да ме вкара в затвора и като нещо се спречкаме удари един тупаник на стъклената маса и тя се счупи и това е единственият аргумент, в един момент и на мен ще ми се поизчерпи търпението", добави Чолаков.

"В политическата комуникация последното, което се търси, е истината. След като се лепне веднъж етикетът, че си излъгал, че не си спазил закона, оттам нататък е много трудно…", припомни още той.

"Те (ПП - бел. ред.) са носели 2 години пистолет в джоба си - зареден и без предпазител и за тези две години те не взеха никакви мерки да се подготвят за това", коментира пиар експертът Диана Дамянова, която в началото работеше с "Продължаваме промяната".

Борисов натиска ПП-ДБ, съгласи се тя с Чолаков .

"Да, Борисов ги натиска, натиска ги професионално, но те са извършили серия от стъпки, с които са му дали тази възможност и нямат защитна теория", каза Дамянова.

"Те се стрелят лексикално, но това работи в полза на Борисов, който има нужда да мачка вота. Неговият твърд електорат е много по-голям, отколкото периферния. ПП и ДБ от своя страна непрекъснато мачкат избирателната активност с непрестанното си подозрение, че няма да бъдат честни изборите", смята Дамянова.

Според нея има резерв в периферията на ПП-ДБ, който на кметските избори беше вдигнат с отмяната на гласуването с машини.

"Тогава изведнъж хората казаха – "излизам и гласувам", и гласуваха против съвестта си за внучето на ДС. Ако от ПП-ДБ изиграят това умно сега, съществува вероятност поради грешки на другите да се появат малко по-силно на терен, отколкото показва социологията", предположи тя.

]]>
https://clubz.bg/149264 https://clubz.bg/149264 Tue, 30 Apr 2024 13:18:59 GMT Tue, 30 Apr 2024 18:12:11 GMT
Може ли Нетаняху да бъде изправен пред съда в Хага Правителството в Тел Авив гледа с безпокойство към Хага, където е седалището на Международния наказателен съд (МНС). Твърди се, че още тази седмица съдът може да издаде международна заповед за арест на израелския премиер Нетаняху, също както и на министъра на отбраната Йоав Галант и на шефа на израелския генерален щаб Херци Халеви.

Министър-председателят на Израел вече коментира евентуалното наказателно производство пред МНС: Под негово ръководство Израел никога няма да приеме опит на Наказателния съд да подкопае „правото му на самозащита“, написа Нетаняху миналия петък в платформата X.

Какво дело би могъл да заведе Международният съд срещу Нетаняху?

Международният наказателен съд води разследвания само срещу отделни личности. Той се задейства тогава, когато лице, заемащо ръководни позиции, е заподозряно за отговорност по някое от следните четири основни вида престъпления: геноцид, тежки военни престъпления, престъпления срещу човечността или нападателна война.

Съдът в Хага всъщност още от 2021 година разследва предполагаеми военни престъпления, извършени от отговорни лица в Израел. Подобни разследвания се водят и срещу бойци на Хамас. Освен това текат разследвания за прояви на насилие от страна на израелски заселници на Западния бряг на река Йордан.

В това отношение трябва да бъдат отчетени и последните развития във войната в Близкия изток. Тя започна, след като на 7 октомври 2023 година ислямистката групировка Хамас уби около 1200 души в Израел и взе над 240 заложници в ивицата Газа. Хамас се определя като терористична организация от редица западни държави, сред които са членките на ЕС, както и САЩ.

Оттогава насам в резултат от ответните израелски военни акции, по данни на Хамас, са избити повече от 34 000 души в ивицата Газа. Тези данни няма как да бъдат проверени от независими източници.

Кога Международният съд може да разследва израелски граждани?

Принципно Международният наказателен съд (МНС) може да се задейства само тогава, когато държави не искат или не могат да се заемат с преследване на някои от изброените по-горе престъпления на национално ниво. Това, че израелските съдилища могат да заведат наказателно производство срещу премиера, негови министри или армейското ръководство е невероятно не на последно място заради водената в момента война.

Освен това съдът трябва да бъде признат или от държавата на извършителя – нещо, което Израел не прави - или от държавата, в която са извършени предполагаемите престъпления. Второто условие би могло да се счете за изпълнено, тъй като палестинските територии са се присъединили към Договора за МНС. Сред държавите, които не признават МНС спадат Израел, САЩ, Китай, Русия, Индия, почти всички арабски държави, както и Иран.

Ако засегнатите области не са партньори по Договора на МНС, само Съветът за сигурност на ООН може да възложи с резолюция разследване на Трибунала. Такъв например бе случаят със Судан и Либия.

Какви последствия би имала за Нетаняху международната заповед за арест?

Заповедта за задържане още не е присъда. Тя е най-напред знак, че МНС възприема повдигнатите обвинения срещу определено заподозряно лице достатъчно сериозно, че да се заеме с тях. Според уебсайта на Международния наказателен съд заповед за арест се издава само ако съдиите преценят, че това е необходимо, за да се яви съответното лице пред съда, както го изисква съдебната процедура на МНС. Това се прави също и когато съдиите се опасяват, че обвиняемите биха могли да възпрепятстват делото или да извършат и други престъпления.

МНС обаче няма собствена полиция, която би могла да задържи заподозрените, поради което няма вероятност членовете на израелското правителство наистина да се изправят пред съда в Хага. Ако бъде издадена международна заповед за арест, това значително ще ограничи свободата на придвижване на Нетаняху и на неговите министри в международен план. Защото всичките 124 партньори по Договора за МНС са задължени да задържат издирваните лица на своя територия и да ги предадат на Трибунала.

Поради тази причина руският президент Владимир Путин не присъства на повечето международни срещи, след като МНС издаде срещу него заповед за арест заради отвличането на украински деца в Русия. Путин пътува само в държави, които не признават МНС.

Дойче веле

]]>
https://clubz.bg/149263 https://clubz.bg/149263 Tue, 30 Apr 2024 13:00:46 GMT Tue, 30 Apr 2024 15:14:34 GMT
Парламентът не удължи нулевата ставка на ДДС за хляба Парламентът не прие удължаването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба до края на годината. Сега законът предвижда тя да се върне на нивото от 20% от 1 юли. Отпадна и ограничението от 15% търговска надценка за хляба.

Това се случи при второто четене на промени в данъчните закони, предложени от ГЕРБ и ДПС, които в крайна сметка не бяха подкрепени.

Остава въведеният от началото на тази година алтернативен данък за събиращите гъби, горски плодове и трюфели. Срещу отмяната тази сутрин браншът протестира, а в пленарната залата бившият финансов министър Асен Василев защити нуждата от оставането на данъка.

Още при първото гласуване в пленарна зала на заглавието на законопроекта, не бяха събрани достатъчен брой гласове за подкрепа. Така гласуването по-нататък на законовите промени не беше възможно да продължи.

По-рано днес депутатите от бюджетната комисия гласуваха нулевата ставка ДДС за хляба да остане до края на годината. Това стана с промяна в преходните и заключителните разпоредби на Закона за облагане на доходите на физическите лица, където при първото четене се предвиждаше единствено отменянето на алтернативния данък за гъбарите и събирачите на трюфели.

]]>
https://clubz.bg/149262 https://clubz.bg/149262 Tue, 30 Apr 2024 12:46:21 GMT Tue, 30 Apr 2024 13:38:05 GMT
;Подарък за 1 май!; С един удар: парламентът забрани хазартната реклама и сложи таван на надценката за хляба Речено-сторено и набързо: депутатите забраниха рекламата на хазарт в телевизии, радиа, печатни издания и сайтове. Това стана под давлението на ГЕРБ и ДПС, които след дълги години мълчание и след като въвсем наскоро отхвърлиха подобен законопроект, изведнъж решиха да предложат рестрикцията. Партньорите не обясниха защо, което породи спекулации - от изнудване на хазартния бизнес и на медиите в предизборната кампания, до обезценяване на големите телевизии Нова и бТВ, за чиято продажба спорадично възникват слухове.

Вносители са дуото Теменужка Петкова-Йордан Цонев, като законът измина пътя си за по-малко от седмица. Днес сутринта заседава бюджетната комисия, председателствана от Цонев, а няколко часа по-късно влезе и в зала на последното заседание на това Народно събрание, извънредно такова. "Всички предложения в посока санкции и ограничение ги приемаме" - зададе тон депутатът на Движението при обсъждането в комисия.

Промените бяха подкрепяни единодушно, предвид факта, че подобни предложения имаха и от "Продължаваме промяната-Демократична България", и "Възраждане", и левицата винаги е подкрепяла ограничаването на хазарта. Сега се разбра, че и от "Има такъв народ" смятат така.

Още на ниво комисия, а после и в зала, се реши игри с автомати, по-познати като ротативки, както и казина, вече да не може да има в населени места с под 10 000 жители. Първоначално предложението на партньорите Петкова/Цонев бе селището да е с поне 5000 жители, според данните от последното преброяване на населението. От Министерството на финансите отчетоха, че става въпрос за 104 обекта, но не можаха да кажат колко са заетите в тях служители.

Изключение има за курортите, както и в радиус от 30 км от ГКПП-тата в цялата страна (в т.ч. речни, морски, жп граници).

Според проекта за лиценз за игри с игрални автомати вече ще се изисква внесен капитал на минимална стойност 750 000 лв. при 500 000 лв. сега, като капиталът трябва да се поддържа през целия срок на действие на лиценза.

Този текст от закона ще влезе в сила след три години - за да не се сдобие държавата с вълна от съдебни дела, аргументираха се депутатите.

Забрана, забрана, забрана

Ключовото - рекламата.

Забранява се всякаква реклама в електронните медии - радио и телевизия. Изключение ще има само за Българския спортен тотализатор - за тегленето и анонсирането на тиражите. Както е известно, ТОТО-то финансира целия държавен спорт у нас. Първоначално Петкова и Цонев го бяха забравили. За съществуването му напомниха от ресорното министерство, което също се издържа от тотализатора.

Забрана вече има и за печатните произведения (вестници, списания и пр.) и за електронните медии, "включително интернет страници" (интернет страници са и странициите на хазартните оператори, като така и не се разбра касае ли ги забраната). Както и на обществени места, в т. ч. фасади на сгради.

Хазартна реклама се допуска само върху билбордове - но ако са на поне 300 метра отстояние от образователните институции и тези, които предоставят социална грижа за деца; върху фасадите на самите обекти, но рекламата не трябва да надвишава 20 на сто от общата площ и е до 50 квадрата, както и върху спортните екипировки, съоръжения, зали, стадиони, басейни и пр., и върху материалите на самите спортни клубове, федерации и т. н. - стига да не са предназначени за непълнолетни деца.

И там, където рекламата е разрешена, вече задължително ще трябва да има надпис "Хазартът носи риск от развиване на зависимост" - на поне 10 на сто от площта.

Забранява се и рекламите да съдържат цифри. "Цифри няма да има в рекламите никъде. Никакви бонуси!" - бе заявката на Цонев (което не кореспондира с текст в същия член, разрешаващ обявяване на тегления на тиражи и печалбите в тях).

Що е то хазартна реклама

Досега законът третираше пряката и непряка реклама, като ясна дефиниция така и не бе дадена. Сега, в последния момент, преди гласуването в зала, бе записано що е то реклама на хазарт, като видимо целта е да се засегнат и т.нар. адверториъли (авторски художествени текстове, но в същото време реклама).

"Реклама на хазартни игри е разпрострнявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри, включително като създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще получат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби. Реклама на хазартни игри е и е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на хазартни игри или търговска марка на организатор на хазартни игри, както и фирма или търговска марка на организатор на хазартни игри върху продукти и стоки" - гласи новото определение.

Законът обаче не третира социалните мрежи, инфлуенсърите и др., а в своите становища по него медиите и съсловните организации предупредиха за пренасочване на рекламата към черния пазар.

Рисково поведение

По предложение на IT специалиста на ПП-ДБ Божидар Божанов на организаторите на онлайн игри бе вменено и да предприемат мерки за ограничаване на рисковото поведение. За целта ще бъде изготвена наредба, която да определи максимален престой в страницата за залагания, максимална загуба за определени периоди, максимален размер на залозите за различните игри.

Решено бе и печалбите до 10 000 лв. да се изплащат незабавно, а тези на тази стойност и над - по банков път и също в спешен порядък. Аргументът: сега организаторите изплащат парите парче по парче и на място, което кара играчът да се връща в обекта и така често похарчва вече спечеленото.

С проекта бе вменено на Съвета за електронни медии да следи за реклама на хазарт и да сигнализира Националната агенция за приходите. Правомощията на СЕМ обаче се простират само върху аудио и видео съдържание, няма отношение към вестници и сайтове. Божидар Божанов обаче опита да предупреди, че сайтове неволно може да станат нарушители, чрез Google Ads, например, като не носят отговорност за появилото се хазартно съдържание в отделеното рекламно пространство. Отделно, много рекламни мрежи са регистрирани извън България и не могат да бъдат санкционирани, посочи той още по време на комисия.

"Рекламата се ограничава лесно във всички нейни варианти, с изключение на тази онлайн, по технически и нормативни причини. Лицата, които представят онлайн рекламата не са непременно тези, които оперират интернет страниците, на които се показва рекламата. Това по-често са т.нар. рекламни мрежи, които освен, че са различни юридически лица, често не са в България, а и се ползват от защитата по Акта за цифровите услуги за съдържание, подадено от потребители (рекламодатели). Т.е. според мен тази част няма да работи и създава рискове, вкл. нормата да противоречи на европейското право", обясни Божанов.

"Този риск ще го поемем", бе коментарът на Йордан Цонев.

За хляба

И на финала: след като при предходната точка гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" не стигнаха за промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (предложени пак от дуото Петкова/Цонев) и дори заглавието му не бе гласувано, Йордан Цонев предложи в преходните и заключителни разпоредби на... Закона за хазарта да се разпише удължаване на нулевата ДДС ставка за брашното и хляба до края на годината, както и таван от 15 процента надценка с промени в току-що отхвърления данъчен проект.

"Един подарък за Първи май! - подкрепи социалистът Румен Гечев.

Така хлябът и хазартът се сляха в последното заседание на парламента преди да се разпусне във великденска и предизборна ваканция. Насъщният влезе в преходните и заключителни разпоредби и предложението на Цонев бе прието.

За медиите обаче той реши да уточни от трибуната - че мярката влиза в сила от 1 юли, но междувременно се чака справка от финансовото министерство за ефективността ѝ досега. И ако нямало ползи за гражданите, то преди 1 юли, новото Народно събрание ще я отмени.

]]>
https://clubz.bg/149261 https://clubz.bg/149261 Tue, 30 Apr 2024 11:44:50 GMT Tue, 30 Apr 2024 15:28:42 GMT
След 3 месеца в ареста: пуснаха жената, заподозряна, че с майка си е убила Пейо Софийският апелативен съд пусна под домашен арест с електронна гривна за проследяване Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев на 21 януари. Днес обвиняемата се яви в съдебната зала с адвокатите си Димитър Вълков и Елена Николова.

Тя прекара точно 3 месеца в ареста - от 30 януари, когато САС я остави за постоянно, след като двете ѝ малки деца бяха изведени от социалните.

Габриела Славова-Пеева бе отправила иск за изменение на мярката ѝ от "задържане под стража" на по-лека. Защитниците ѝ посочиха, че клиентката им е с влошено здравословно състояние и е претърпяла инфаркт, след който се наблюдава изтръпване на крайниците и затваряне на очите. Защитата помоли да бъде назначена съдебномедицинска експертиза и добави, че и едно от децата на Пеева има дихателни проблеми, а другото - сърдечни.

Според адвокат Вълков определението на Софийския градски съд, който вече остави младата майка в ареста, е неоснователно. По думите му единствените предположения на прокуратурата са от видеозапис и първите показания на Габриела в полицията, на които не е присъствал адвокат (всъщност двете с майка си - освен че удушават главата на семейството в колата му, правят това, докато ги снима охранителна камера - б.р.).

Прокуратурата посочи, че според медицински преглед няма данни за прекаран инфаркт. Съдът заяви, че искането за назначаване на съдебно-медицинска експертиза не е основателно и не го уважи.

Съдебният състав счита, че понастоящем не е отпаднало обоснованото предположение, че Пеева е съпричастна към извършеното престъпление. Според съда при определянето на по-лека мярка за неотклонение не е налице възможност обвиняемата да се укрие. Опасността от извършване на престъпление също е с намалял интензитет, но и не се констатира обвиняемата да е с тежко здравословно състояние. Съдът посочи още, че не може да се приеме, че при по-лека мярка обвиняемата може да повлияе на свидетели.

Габриела Славова-Пеева също говори в съдебната зала и каза, че с Пейо Пеев са имали динамична и приключенска връзка, често придружена с нехармония. Тя обясни, че са се справяли с проблемите и не са си повишавали тон.

"Не съм участвала в отнемането на живота му и се считам за абсолютно невинна", зави Пеева, цитирана днес от БТА.

Тя посочи, че показанията дадени от нея пред полицията са били „изтръгнати от нея“ със сила и страх. Всичко ми беше диктувано от две служителки на полицията, каза още тя.

БТА припомня, че на 21 януари бе убит 44-годишният Пейо Пеев. За престъплението бяха задържани двете жени - съпругата на убития и нейната майка. Разследването установи, че мъжът е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите. Автомобилът с тялото на убития бе открит леко опожарен в гориста местност, в района на Витоша, по пътя за хижа „Алеко“.

На 30 януари Апелативният съд реши да остави в ареста двете жени.

]]>
https://clubz.bg/149260 https://clubz.bg/149260 Tue, 30 Apr 2024 10:57:41 GMT Tue, 30 Apr 2024 11:22:42 GMT
Надежда за примирие в Газа, чака се отговор от ;Хамас; След последните преговори в Кайро за прекратяване на огъня в ивицата Газа има надежда за пробив, съобщават световните агенции. Снощи „Хамас“ е получил предложение за 40-дневно примирие, представители на милицията са поискали два дни за размисъл.

"Убедени сме, че в предложението са взети предвид позициите и на двете страни и сме се опитали да убедим двете страни да бъдат умерени, и очакваме окончателното решение", заяви египетският външен министър Самех Шукри на Световния икономически форум в Рияд. "Има фактори, които ще засегнат и двете страни, но се надявам, че всички ще се справят и ще осъзнаят, че не може да има повече човешки жертви."

Очаква се отговорът на Хамас до два дни

Делегация на "Хамас" напусна египетската столица късно в понеделник, за да обсъди последното ревизирано предложение с ръководството си.

Направени са някои промени в условията за окончателно прекратяване на огъня в ивицата Газа, както и в искането на палестинската групировка за изтегляне на Израел от крайбрежната ивица. Отговор от „Хамас“ се очаква в рамките на два дни.

Хиляди демонстрират в Израел в подкрепа на споразумението за заложниците

Няколко хиляди души демонстрираха тази вечер в Тел Авив в подкрепа на решение, постигнато чрез преговори, за освобождаването на израелските заложници, държани от терористичната организация „Хамас“. "Рафах може да почака - те не могат" е било изписано на транспарант по време на митинга, съобщават израелските медии.

Роднини на заложници също говориха на демонстрацията и призоваха израелското правителство да постигне прекратяване на огъня и да върне заложниците. "Ние сме родители, които искат децата ни да се върнат у дома", каза баща на отвлечен войник. Ако министър-председателят Бенямин Нетаняху не върне заложниците, тяхната кръв ще е и по неговите ръце.

Байдън настоява за споразумение

Президентът на САЩ Джо Байдън също се намеси в преговорите и призова за сключване на споразумение. Байдън призова по телефона египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани да "положат всички усилия, за да осигурят освобождаването на заложниците, държани от Хамас", съобщи Белият дом. Понастоящем това е единствената пречка пред прекратяването на огъня и предоставянето на помощ за цивилното население в ивицата Газа.

Ако бъде постигнато споразумение, прието от Израел, САЩ ще се стремят да гарантират, че то ще бъде спазвано, се казва още в изявлението. Говорителката на Байдън Карин Жан-Пиер по-рано призова „Хамас“ да се съгласи с предложението за прекратяване на огъня. "През последните няколко дни се наблюдава нов напредък в преговорите и в момента тежестта наистина е върху „Хамас“. На масата има предложение и те трябва да го приемат", каза тя.

Камерън: Предложение за 40-дневно прекратяване на огъня

Според британския външен министър Дейвид Камерън в понеделник „Хамас“ е направил предложение за 40-дневно прекратяване на огъня. В замяна на освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, от израелските затвори щели да бъдат освободени "вероятно хиляди" палестинци.

]]>
https://clubz.bg/149259 https://clubz.bg/149259 Tue, 30 Apr 2024 10:37:59 GMT Tue, 30 Apr 2024 10:48:36 GMT
И бащата от аферата ;Митници; остава в ареста за постоянно И бащата от двамата хасковлии, обвинени в съучастие с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, остава в ареста.

Това постанови днес тричленен състав на Апелативен съд – София, който потвърди мярката „задържане под стража“, наложена на Марин Димитров. Решението е окончателно.

Става въпрос за историята, започнала със задържането на Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови (като Старши тогава се разболя и бе откаран в "Пирогов"). По същото дело се издирва Никола Николов - Паскал, а по-късно бе присъединен като обвиняем и доскорошният главен секретар на МВР Живко Коцев.

Съдебният състав счита, че на този етап събраните доказателства са достатъчни, за да се предполага съпричастност на Марин Димитров към съучастие в престъпна група за търговия с влияние. Другото обвинение срещу него е за съучастие към контрабанда на цигари, но според съда на този етап няма събрани достатъчно доказателства за такова.

Адвокат Любомир Таков, който защитава Димитров, посочи, че заради заболяване на клиента му той не би могъл да пребивава в условията на ареста и помоли съдиите да обърнат внимание, че в залата заради състоянието му присъства медицинско лице от ареста. Защитата отбеляза, че в последните две седмици са били разпитани бивши и настоящи ръководители на МВР и никой не е споменал да е имал контакт с обвиняемия.

Марин Димитров каза пред съдебния състав, че никога не се е занимавал с контрабанда на каквото и да било (атаката срещу тях междувременно преля към Бойко Рашков, а по линия на Петя Банкова - към Асен Василев. Нищо, че наистина баща и син Димитрови до момента дори не са осдъждани, б.р.)

Съдът се произнесе още, че са налице данни за висока обществена опасност и медицински грижи могат да бъдат предоставени и в ареста. От съдебния състав стана известно, че според таен свидетел по делото именно обвиняемият Марин Димитров е търсил съдействие от служители на Агенция „Митници“ за организиране на канали. По време на заседанието от обвинението цитираха и свидетел, който твърди, че Димитров е предложил 250 хил. лв. за назначението на Венцислав Кирчев за шеф на Главна Дирекция „Национална полиция“.

]]>
https://clubz.bg/149258 https://clubz.bg/149258 Tue, 30 Apr 2024 10:19:42 GMT Tue, 30 Apr 2024 11:01:09 GMT
Гриша Ганчев напусна ЦСКА-София След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА, съобщиха на официалния сайт на столичния тим. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“.

В изявлението се припомнят някои от успехите на ръководството. Как "за тези осем години отборът се класира в групите на европейските клубни турнири два пъти и записа паметни победи над съперници като "Рома", "Базел" и "Виктория Пилзен" и успя да обърне негативната статистика във Вечното дерби".

"Тренировъчната база на ЦСКА в Панчарево бе модернизирана, като тя и стадион „Българска армия“ станаха собственост на клуба. Най-важната лична победа на г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев остава получаването на разрешително за строеж на нов, модерен, многофункционален стадион „Българска армия“.

В края на съобщението се спомена, че "целите пред ЦСКА остават същите, а работата по всички проекти като построяването на нов „армейски“ дом и модернизацията на базата в Панчарево, която беше започната преди години, продължават по план и в график".

"Както досега, оперативното ръководство на клуба ще се осъществява от двамата изпълнителни директори на отбора Филип Филипов и Стоян Орманджиев. Предвид очаквания интерес към новината, на 07.05. от 10:00 часа на Националния стадион “Васил Левски” ще бъде организирана пресконференция, на която Филипов и Орманджиев ще отговорят на всички въпроси", завършва известието.

]]>
https://clubz.bg/149257 https://clubz.bg/149257 Tue, 30 Apr 2024 09:52:49 GMT Tue, 30 Apr 2024 10:17:22 GMT
ЕК разследва Meta - няма инструмент за наблюдение на изборите Европейската комисия започна формална процедура, за да направи оценка дали „Мета“ (Meta) – доставчикът на услугите на „Фейсбук“ (Facebook) и „Инстаграм“ (Instagram), е нарушил Акта за цифровите услуги (АЦУ).

Компанията „Мета“ е заподозряна в политики и практики, свързани с подвеждащи реклами и политическо съдържание в услугите й. Става дума и за липсата на ефективен граждански дискурс в реално време от трета страна и на инструмент за наблюдение на изборите преди вота за Европейския парламент през юни.

Това се случва на фона на обезсилването от страна на „Мета“ на нейния собствен инструмент CrowdTangle, наблюдаващ постовете на потребителя и конкурентите му във „Фейсбук“, без да му бъде направена подходяща замяна.

ЕК също така подозира, че механизмите за маркиране на незаконно съдържание на услугите, известни като Notice-and-Action, както и за оплаквания и искания на обезщетения от страна на потребителя, не изпълняват изискванията на АЦУ. Има и подозрения за проблеми при осигуряването от страна на „Мета“ на достъп до публични данни за изследователите.

Проблемна е и видимостта на политическото съдържание, както и критериите за определянето му като такова.

Откриването на процедурата се основава на предварителен анализ на доклада за оценката на риска, изпратен от „Мета“ през септември 2023 г., на отговорите на компанията на поисканата от ЕК информация за незаконно съдържание и дезинформация, достъп до данни, абонамент за политика без реклами и генеративен изкуствен интелект, публично достъпни доклади и анализ на самата Комисия.

Процедурата ще се фокусира върху гореспоменатите сфери.

Ако подозренията бъдат доказани, ще се окаже, че „Мета“ извършва нарушение на редица членпове на АЦУ.

„Фейсбук“ и „Инстаграм“ бяха обозначени като много големи онлайн платформи (МГОП, или VLOP) преди година според АЦУ. Причината е, че и двете платформи имат над 45 милиона активни потребители месечно в ЕС. В това си качество в срок от 4 месеца след обозначаването им, т.е. до края на август 2023 г., те е трябвало да започнат да изпълняват редица задължения, заложени в Акта.

От 17 февруари т.г. АЦУ покрива всички онлайн посредници в ЕС.

Двете компании разполагат със срок от 5 дни, за да отговорят на запитванията на Комисията.

]]>
https://clubz.bg/149256 https://clubz.bg/149256 Tue, 30 Apr 2024 09:50:31 GMT Tue, 30 Apr 2024 10:09:14 GMT
;Кворумът беше бутнат от ГЕРБ, ДПС, БСП;. Комисията ;Нотариуса; не успя да приеме доклад Парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, не събра кворум и на днешното си заседание.

По-малко от десет минути след обявения начален час, председателят ѝ Никола Минчев ('Продължаваме промяната – Демократична България") отбеляза, че проверката на кворума показва, че има петима народни представители членове на комисията.

Той посочи, че с оглед на последните изменения на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е отпаднала възможността да може да се открива заседание на комисия дори и при липса на кворум.

В дневния ред имаше една точка - обсъждане и гласуване на доклад на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

"Кворумът на комисията "Божанов" беше бутнат, от ГЕРБ, ДПС, БСП", констатира депутатът Настимир Ананиев.

Опозиция ли е БСП?

От БСП твърдят, че са единствената истинска опозиция на "модела ГЕРБ". И с особена гордост изтъкват, че са единствената партия, която не е влизала в коалиция с Бойко Борисов (макар да имаше сериозни слухове, че подобна коалиция почти е била договорена малко преди създаването на кабинета "Денков").

По един от най-важните казуси обаче - съдебната реформа и проблемите в правосъдието, част от които е и казуса с Нотариуса - от БСП в повечето случаи са били заедно с ГЕРБ и ДПС. Тези три партии бламираха промените в Конституцията през 2015 г., след което тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка.

Иван Гешев бе избран за главен прокурор, а Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ и с подкрепа от БСП. Единственият принос на социалистите към съдебната реформа е, че подкрепиха премахването на специалните съд и прокуратура.

Това бе поредното бламиране на заседанието на комисията от партньорите ГЕРБ и ДПС.

]]>
https://clubz.bg/149255 https://clubz.bg/149255 Tue, 30 Apr 2024 08:35:40 GMT Tue, 30 Apr 2024 09:07:07 GMT
;Hit Me Hard and Soft.; Били Айлиш тръгва есента на световно турне Били Айлиш обяви официално, че тръгва тази есен на световно турне, озаглавено Hit Me Hard and Soft, съобщи АП.

Поп изпълнителката ще започне обиколката си от Квебек, Канада, на 29 септември и ще приключи в Дъблин на 27 юли 2025 г. През 2024 г. тя ще посети много големи градове в Северна Америка, преди да се отправи към Австралия, а след това и към Европа.

Предварителната продажба на билети започва от днес, 30 април, а в петък ще бъдат достъпни и на billieeilish.com. Процент от приходите ще отиде в полза на организацията с нестопанска цел за опазване на околната среда REVERB.

По-рано този месец Айлиш обяви, че дългоочакваният ѝ трети студиен албум Hit Me Hard and Soft ще бъде издаден на 17 май.

Новината пристигна чрез Инстаграм, където Айлиш сподели обложката на албума. В съобщението тя написа, че няма да пуска сингли преди издаването на албума. „Искам да ви го дам наведнъж“, написа тя под изображението.

Айлиш е работила със своя брат и дългогодишен сътрудник Финиъс О’Конъл по Hit Me Hard and Soft. Двамата наскоро спечелиха втора награда „Оскар“ за баладата What Was I Made For? от филма „Барби“. По този начин 22-годишната Айлиш стана най-младият човек досега, който е спечелил два „Оскар“-а в кариерата си, припомня БТА.

]]>
https://clubz.bg/149253 https://clubz.bg/149253 Tue, 30 Apr 2024 07:40:46 GMT Tue, 30 Apr 2024 08:08:31 GMT
Прокурорът, обвинил Петьо Еврото, не е извършил престъпление - и няма как да извърши Софийският градски съд "от входната врата" прекрати обвинението срещу Константин Сулев. Прокурорът от най-ниското ниво - районна прокуратура - неволно се прочу със своите действия срещу Петьо Петров - Еврото, неговата дясна ръка и момче за всичко - Кристиян Христов, като към тази преписка бе присъединен и Борислав Сарафов.

Свръхактивността на прокуратурата - под старото ръководство на Иван Гешев - избухна на 29 май 2023 г. с публикуване на снимката на Сарафов с Петьо Еврото в "8-те джуджета". Така след "джуркане" на няколко наблюдаващи прокурори Константин Сулев бива изтеглен чак четвърти подред (това става в 02:36 ч след полунощ. Предишният - трети наблюдаващ прокурор, е изтеглен 1 мин. по-рано - бел. ред.).

Той обаче е хиперактивен по делото, а Петьо Еврото и Кристиян Христов биват обвинени по два текста от НК - че са банда за принуда на магистрати и за незаконни записи.

Еврото бе изтърван по много интересен начин след акция в Драгалевци, но по това време вече Гешев и заместникът му Борислав Сарафов бяха в открита война и едва ли у някого остана съмнение, че главната мишена на тази проверка е била друга - не Петьо Петров (междувпрочем частта, касаеща Борислав Сарафов, все още си е пратена по компетентност при адхок прокурора за разследване на главния - съдия Даниела Талева, и не есе е чувало да е прекратявана, б.р.)

Властта обаче на върха на прокуратура се смени и самият Константин Сулев се сдоби с обвинение, че е извършил престъпления по служба, Според обвинението с част от тях е навредил на Петьо Петров - Еврото (като е нарушил правата му), а с друга част според обвинителния акт е облагодетелствал Иван Гешев. Прокурорското обвинение срещу него е за това, че е разпоредил Кристиян Христов да бъде задържан за 72 ч. (това е същият младеж, който бе арестуван пред БТА, преди да даде пресконрефенция). Така пък е облагоделествал Гешев, защото Христов щял да изнесе нелицеприятни твърдения за него.

Защитата на прокурора днес отбеляза, че магистратите имат функционален имунитет и е невъзможно, извършвайки действия като прокурор - повдигане на обвинения, привличане на обвиняем, разпореждане за 72 часа арест - той да извършва престъпление.

Съдия Аделина Иванова изчете буквално сразяващо за прокуратурата 30-минутно определение. В него тя напълно се съгласи с доводите, че няма как прокурор, работещ в съответното звено на държавното обвинение, избран по редовен начин за наблюдаващ прокурор, да върши престъпления при действия по служба.

Тя даде пример: че и прокурор може да извърши престъпление по служба, ако например участва в комисия, която трябва да одобри малка обществена поръчка и изнесе данни към единия от участниците в търга.

Поради това тя прие, че прекратява делото, без изобщо да го върне на прокуратурата за отстраняване на някакви недостатъци в обвинителния акт. Тъй като съдът е анализирал, че не само няма данни за престъпна деятелност, за която конкретно обвиняват Сулев, а няма данни за извършване на каквито и да било престъпления.

Решенито й може да се обжалва пред апелативния съд.

]]>
https://clubz.bg/149252 https://clubz.bg/149252 Tue, 30 Apr 2024 07:30:48 GMT Tue, 30 Apr 2024 10:03:10 GMT
;Лестър; отново шампион. Този път - в Чемпиншип. ;Лийдс; на Илия Груев в битка за Премиършип "Лестър Сити" спечели титлата в Лига Чемпиъншип – второто ниво на английския футбол, след като удари с 3:0 Престън НЕ в последна среща от 45-ия кръг. "Лисиците", какъвто е прякорът на тима, вече си бяха гарантирали изкачване във Висшата лига и преди този двубой, но сета ще направят завръщането си при най-добрите като шампиони, тъй като кръг преди края вече имат 97 точки.

През сезон 2015-2016 г. "Лестър" стана шампион на Премиършип, което си остава една от най-романтичните истории във футбола - не само в английския, а изобщо.

По един гол във всяко полувреме на Джейми Варди - той бе основна фигура и при титлата във Висшата лига, както и още един на Кейси Макатиър в 67-ата минута гарантираха шампионското завръщане на тима след един сезон изгнание във второто ниво.

С по 90 точки след тях са "Лийдс Юнайтед", където играе българският национал Илия Груев и "Ипсуич", като вторият тим е и с мач по-малко, което оставаше под въпрос титлата на Лестър при поражение в понеделник.

Отборът на "Престън НЕ" е на 10-о място с 63 точки, където си беше и преди мача. "Ипсуич Таун" може да направи огромна крачка към влизане във Висшата лига тази вечер, когато гостува на "Ковънтри Сити". Един успех за трактористите, както са известни, ще ги доближи само на точка от директното влизане.

Освен загубилия надбягването тим, сигурен в плейофите за третата квота е и тимът на "Саутхямптън". Останалите две места ще се разпределят в последния кръг между "Норич Сити", "Уест Бромич" и "Хъл Сити".

"Родъръм Юнайтед" вече изпадна в Лига 1, а другите два отбора ще бъдат някои измежду "Хъдърсфилд", "Бирмингам" и "Плимут".

]]>
https://clubz.bg/149251 https://clubz.bg/149251 Tue, 30 Apr 2024 06:27:44 GMT Tue, 30 Apr 2024 07:01:27 GMT
Яйца, козунак, агнешко - колко струва трапезата за Великден? Необходимите средства за задължителните елементи от трапезата за Великден възлизат на 110 лева, показват наблюденията на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ на цените на продуктите. Кратък анализ на данните за БТА направи икономическият анализатор в Института Петър Мишев.

По традиция трапезата трябва да е богата, а празникът Възкресение Христово е сред най-почитаните от българския народ. В тази връзка се повдига въпросът за необходимите средства на едно домакинство за подготовката му, а и за това какво може да си позволи човек, който получава най-ниското възнаграждение - минимална заплата.

Първият задължителен елемент са боядисаните яйца.

"Обикновено всяко българско домакинство се стреми да подготви поне една кора от този продукт за традиционните "битки". Това означава, че сумата, която трябва да се отдели за тях, е около 15 лева за 30 броя, ако говорим за най-малкия размер", посочи Петър Мишев.

Изборът на някои от другите видове - по-големи или според отглеждането на кокошките, ще доведе до допълнително оскъпяване.

Основна част от традиционната трапеза е и козунакът.

"Разбира се, съществуват различни имитации на този продукт, но ако българското домакинство иска да постави на масата си стойностен домашен козунак, то трябва да си приготви сума от минимум 10 лв./кг", допълни той.

Символичен край на великденските пости слага агнешкото месо.

"Данните показват, че килограм месо средно излиза около 26 лева, като спрямо предишния Великден неговата цена на дребно се е повишила с 12 процента. Като се вземе предвид, че за приготвянето на всяко местно ястие са необходими и други продукти, крайната стойност на основното блюдо ще нарасне допълнително. Ако към вече изброените продукти се добави и една голяма традиционна зелена салата или гарнитура от пресни картофи, сумата ще набъбне още повече", коментира икономическият анализатор.

По думите му на база на изложеното една бърза сметка показва, че необходимите средства за изброените задължителни елементи от празничната трапеза възлизат на 110 лв. при закупено месо от 2 кг за едно домакинство. Към тази сума не са включени напитки или сладкиши, които оскъпяват допълнително.

Петър Мишев припомни, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата достигна 933 лева бруто, което е 724 лева нето.

"Едно сравнение с необходимите продукти за великденската трапеза с този "чист" размер на законоустановеното минимално възнаграждение в страната разкрива, че с тези средства могат да се закупят едва 6,5 пъти основните продукти за празничната трапеза, което е тъжната новина на настъпващото събитие", коментира експертът.

Петър Мишев участва и в аналогичен анализ на миналия Великден. Тогава данните на ИССИО показаха, че при всички основни продукти има значителен ръст спрямо 2022 г. и празникът с базовите такива "излиза" около 105 лв., без да се включват салати, напитки и сладкиши.

Общо 2616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство към март - двама работещи възрастни и едно дете до 14 години, обяви преди дни КНСБ по наблюдения на ИССИО.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1 на сто на тримесечна база и с 4,3 на сто на годишна база. Така в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот според синдиката е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

]]>
https://clubz.bg/149250 https://clubz.bg/149250 Tue, 30 Apr 2024 06:13:47 GMT Tue, 30 Apr 2024 06:29:49 GMT
Петков, Василев, Денков, Богданов водят по две листи Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, бившият премиер Николай Денков (ПП) и бившият министър на икономиката Богдан Богданов ще водят по две листи за предстоящия парламентарен вот, научи Клуб Z.

Листите на "Продължаваме промяната-Демократична България" са почти окончателно подредени, като крайният срок за регистрацията е 7 май.

Петков води в столичния 23-ти МИР и в Перник. Асен Василев - отново в родния си град Хасково, но и в Пловдив-град (където водач миналия април бе Никола Минчев, сега водач на листата на обединението за Европейския парламент). Денков ще поведе в Бургас и Шумен, а Богданов, който е ново за депутатстването лице - в Плевен и в Пловдив-област. В областта водач на последния вот бе Росен Костурков (ПП), който обаче обяви миналата седмица, че напуска политиката, а Кирил Петков допусна, че е свързано с недоволство от реденето на листите.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ще е отново първи в столичния 24-ти МИР, а другият съпредседател Атанас Атанасов - втори, след Кирил Петков, в 23-ти. Двамата бяха в тази конфигурация и на 2 април м.г. с тази разлика, че тогава лидерът на ДСБ бе водач в Кърджали. На тези избори Атанасов няма да води листа.

Вече традиционно Христо Петров (Ицо Хазарта) ще води в лидерския 25-и МИР-София, където се очаква да се изправи срещу Бойко Борисов (ГЕРБ) и Корнелия Нинова (БСП). Хазарта обаче ще е и в листата за ЕП, вероятно шести.

Място в листите има и Бойко Рашков, но този път не като водач в Перник, а като втори - след Кирил Петков.

Водачески места са отредени и за Даниел Лорер и Деница Симеонова, които се очаква да бъдат поставени и на избираеми места в листата за ЕП. Лорер пак ще води във Варна, а Симеонова - във Враца.

Ето и подредбата на водаческите места на обединението (засега):

Благоевград - Андрей Цеков

Бургас - Николай Денков

Варна - Даниел Лорер

Велико Търново - Людмила Илиева

Видин - Любен Иванов

Враца - Деница Симеонова

Габрово - Явор Божанков

Добрич - Ивайло Мирчев

Кърджали - Радослав Милев

Кюстендил - Георги Стамов

Ловеч - Искрен Арабаджиев

Монтана - Ванина Вецина

Пазарджик - Ивайло Шотев

Перник - Кирил Петков

Плевен - Богдан Богданов

Пловдив-град - Асен Василев

Пловдив-област - Богдан Богданов

Разград - Антоанета Цонева

Русе - Мартин Димитров

Силистра - Богомил Петков

Сливен - Татяна Султанова

Смолян - Михал Камбарев

23-ти МИР София - Кирил Петков

24-ти МИР София - Христо Иванов

25-и МИР София - Христо Петров

София-област - Александър Симидчиев

Стара Загора - Радослав Рибарски

Търговище - Илина Мутафчиева

Хасково - Асен Василев

Шумен - Николай Денков

Ямбол - Мирослав Иванов

]]>
https://clubz.bg/149249 https://clubz.bg/149249 Tue, 30 Apr 2024 06:11:56 GMT Tue, 30 Apr 2024 10:20:15 GMT
;Чудовища;: четирима са вече убитите след руска бомбардировка на учебно заведение в Одеса (ВИДЕО) Четирима загинаха и 32-ма бяха ранени при руска ракетна атака срещу образователна институция в популярен крайбрежен парк на украинското черноморско пристанище Одеса в понеделник, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът Олех Кипер обяви в "Телеграм", че един мъж е починал след инсулт (извън списъка с убитите), който по негова информация е бил предизвикан от нападението. Кипер добави, че седем от ранените са в тежко състояние, включително четиригодишно дете. Сред ранените има още едно дете и бременна жена.

Покривът на богато украсената сграда, която е частна юридическа академия, е почти разрушен след удара.

"Чудовища. Зверове. Диваци. Измет. Не знам какво друго да кажа", заяви кметът на Одеса Хенадий Труханов във видео, публикувано в "Телеграм". "Хората отиват на разходка край морето, а те стрелят и убиват".

Студентка в академията, която се представи с малкото си име, Мария, каза, че пожарът е възникнал след прихващането на ракетата.

"Пред очите ми беше свалена ракета, случи се точно пред мен. И тогава видях това", изтъкна тя пред Ройтерс, сочейки към горящата сграда. "Точно преди това да се случи, искахме да отидем там да се разходим, слава Богу, че не го направихме".

Говорителят на украинския флот Дмитро Плетенчук обяви в "Телеграм", че ударът е бил нанесен от балистична ракета "Искандер-М" с касетъчна бойна глава. Тези ракети са по-трудни за прихващане.

Одеса е честа мишена на руски атаки, по-специално пристанищната инфраструктура.

]]>
https://clubz.bg/149248 https://clubz.bg/149248 Tue, 30 Apr 2024 04:34:33 GMT Tue, 30 Apr 2024 05:15:06 GMT
Загуба за спорта, черен пазар: всички срещу закона за хазарта на ГЕРБ/ДПС. Но и всички искат ограничена реклама Внесеният набързо и също толкова бързо придвижен по реда си закон за хазарта внесе смут сред операторите, медиите, но и в Министерството на младежта и спорта. Както е известно, ГЕРБ и ДПС изведнъж решиха да забранят рекламата на хазарт в телевизии, радиа, вестници и сайтове и пришпориха четенията на промените, като днес те трябва да бъдат окончателно приети на извънредно заседание. "Изведнъж", защото поредица от сходни на техния проекти бяха системно отхвърляни преди това с гласовете на двете партньорски партии.

На практика всички постъпили становища по текста на Теменужка Петкова (ГЕРБ)-Йордан Цонев (ДПС) са отрицателни. Участниците по веригата искат ограничение на рекламата на хазарт, но не и по този начин, в т.ч. без предварително обсъждане.

Любопитно е това на служебния министър на спорта Георги Глушков. В него той предупреждава, че забраната за реклама ще остави без бюджет самото министерство, ще се отрази и на цялостното финансиране на спортните дейности. Причината: Българският спортен тотализатор, който на практика захранва огромен процент от спорта у нас и поема разходите на ММС, също се рекламира.

Рекламите на ТОТО-то са скромни на фона на тези на частните оператори, но със забраната на ГЕРБ/ДПС ще трябва да отпадне и традиционното (от десетилетия) теглене на тиражите - на живо - в ефира на обществената телевизия.

"Постъпленията от игрите, организирани от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", са изключително важни както за формирането на бюджета на ММС, така и за последващото финансиране на спортните органиизации и за дейността на спортистите ни посредством спортните програми на министерството.

Повече от 88 000 000 лева от бюджета на ММС за 2024 г., възлизащ на общо 137 444 400 лева, се формира в пряка зависимост от установения ред на осъществяване на дейността на постъпленията на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", пише Глушков.

И предупреждава, че ако заради закона Петкова-Цонев постъпленията спаднат, то средствата за спорт ще трябва да се търсят от централния бюджет. Затова предлага ТОТО-то да бъде изключено от обхвата на закона. Вносителите са се съобразили с това становище - съдейки по предложените от тях вчера изменения между четенията.

Сред първите становища от внасянето на проекта на 24 април насам бе и това на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Оттам посочват, че са "за" ограничаването на рекламата на хазарта, но искат "незабавна дискусия" между всички засегнати страни как да се случи това.

Черен пазар

"За нас като медийна индустрия предоставянето на рекламни съобщения обезпечава финансовата устойчивост и нензависимост на медиите, което от своя страна е гаранция за свободата и качеството на медийните услуги", посочват от там.

(Едно от неофициалните тълкувания за промяната е именно натиск върху медиите по време на предизборната кампания. Допълнително подхранено от вчерашната заявка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че няма да рекламира в медиите с клипове от повече от 10 секунди - партията нямала пари, б.р.).

И предупреждават, че забраната за хазарт в медиите ще доведе до пренасочването й към нелегални хазартни сайтове.

"За сравнение, след забраната на рекламата на хазартни игри в Италия се наблюдава ръст на нелегалния хазарт. (...) стойността на залозите, направени от италианските потребители на черния пазар, се оценява на 25 милиарда евро годишно, като 18,8 милиарда евро от тази сума, или 75%, се изразходват в нелицензирани уебсайтове за хазарт" - дава приимер от АБРО.

От там предлагат забраната за излъчване на реклами да важи за часовия диапазон 6 ч. сутринта - 20 ч. вечерта. Предлагат и в нея да не участват популярни за малолетните лица ("герои и образи от филми или програми, чиято основна аудитория са деца" е точната формулировка), както и забраната да важи за обществените медии, с изключение на игрите на тотализатора.

За черен пазар на игрите предупреждават и от съсловните организации. "Българската гейминг асоциация", "Българска асоциация на хазартните дейности", "Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България", които обединяват десетки компании, опериращи в сферата на хазарта и притежаващи законно издадени лицензи, излязоха с общо становище.

Компаниите в посочените асоциации и сдружения критикуват мярката за почти пълна забрана за реклама на хазартни игри, като изтъкват, че "възможността за реклама е единственото предимство на лицензирания оператор пред нелицензирания (нелегалния), с оглед на което рекламата на хазарт трябва да бъде разумно ограничавана".

"Така предложените ограничения ще доведат само до разрастване на нелегалния хазарт, до съществени загуби за държавния бюджет и ще изложи потребителите на ненужни рискове, произтичащи от залозите с нелицензирани и необвързани с българското законодателство сайтове и оператори.

Лицензираните компании поясняват също, че забраната на рекламата силно ще ограничи приходите на редица спортни клубове, федерации и други спортни организации и ще лимитира възможностите за намиране на спонсори за организаторите на спортни събития. Не по-малко ще бъде негативното въздействие на мярката и върху българските медии, които ще загубят съществена част от рекламните си приходи", пише в общото становище.

Днес измененията ще бъдат експресно гледани на комисия предиобед и гласувани следобед в зала.

]]>
https://clubz.bg/149247 https://clubz.bg/149247 Tue, 30 Apr 2024 04:30:38 GMT Tue, 30 Apr 2024 09:06:22 GMT
Над 100 000 грузинци на протест срещу ;руски закон; за чуждестранните агенти Политическият спор в Грузия относно законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката се задълбочи, след като снощи над 100 000 грузинци излязоха на протест, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По време на протест в неделя вечерта се стигна до сблъсъци с полицията. Правната комисия на грузинския парламент снощи подготви второто четене на спорния закон, като управляваща партия "Грузинска мечта" заяви, че ще го подложи на гласуване днес. До заседанието не бяха допуснати 14 членове на опозицията.

Проектозаконът задължава неправителствените организации да разкриват чуждестранните си източници на финансиране. Правителството твърди, че това има за цел да осигури по-голяма прозрачност и да затегне контрола върху чуждестранното влияние.

Много от проектите за насърчаване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, включително със средства от ЕС и САЩ. Критиците се опасяват, че този закон, създаден по руски образец, ще бъде използван за спиране на паричните потоци и за преследване на прозападни групи.

Бившата съветска република Грузия е кандидат за присъединяване към ЕС, отбелязва ДПА. Правителството на "Грузинска мечта" също подкрепя сближаването с ЕС, но в същото време се застъпва за поддържане на добри отношения с Русия.

Милиардерът олигарх Бидзина Иванишвили, който е силният човек в партията, снощи обвини Запада, че използва Грузия, подобно на Украйна, като пушечно месо в борбата срещу Москва.

]]>
https://clubz.bg/149246 https://clubz.bg/149246 Tue, 30 Apr 2024 04:19:39 GMT Tue, 30 Apr 2024 05:50:11 GMT
САЩ уличиха 5 израелски подразделения в нарушения на човешките права САЩ са признали пет подразделения на израелските сили за сигурност за отговорни за груби нарушения на човешките права, което е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили, съобщи Държавният департамент снощи, въпреки че ведомството към момента не е въвело забрана за нито едно от подразделенията да получава американска военна помощ, предаде Ройтерс.

Израел е предприел поправителни действия в случаите на четири от подразделенията в съответствие със законодателството на САЩ, забраняващо военна помощ за подразделения на силите за сигурност, които са извършили такива нарушения и не са били изправени пред съда, заяви пред репортери заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Въпросните случаи са се случили извън Газа преди избухването на конфликта между Израел и "Хамас" през октомври, каза още Пател.

Правозащитни групи твърдят, че са докладвали на Държавния департамент за случаи с участието на израелски подразделения, включително извънсъдебни убийства, изтезания и физическо насилие, повечето от които са били извършени срещу палестинци в окупирания от Израел Западен бряг.

Пател отказа да предостави подробности за нарушенията, които американските служители са разгледали, кои подразделения са били замесени или какви мерки за отстраняване на нередностите са били предприети.

"Четири от тези подразделения ефективно са отстранили тези нарушения, което е това, което очакваме от партньорите ни", каза Пател. В случая с петото подразделение Вашингтон все още не е определил дали е имало достатъчна степен на отстраняване на нарушенията и все още е в процес на обсъждане с Израел, добави той.

Смята се, че петото подразделение е батальонът "Неца Йехуда" на Израелските сили за отбрана, за който се смята, че е замесен в смъртта на 78-годишния американски гражданин с палестински произход Омар Асад през 2022 година, посочва Ройтерс.

Всичките пет подразделения продължават да отговарят на условията за получаване на военна помощ от САЩ, поясни Пател.

От 7 октомври 2023 г. насам Америка постепенно засилва критиките си срещу най-верния си съюзник в Близкия изток - Израел. Първоначалните приятелски подтиквания за ограничаване на военните действия в Газа прераснаха в отявлени критики и осъждания, особено след като Тел Авив изрази намерения да щурмува Рафах - граничен с Египет град, в който са се позиционирали последните части на "Хамас", но и където са намерили убежище над милион палестински граждани. Нова ниска точка в отношенията между САЩ и Израел бе стигната в края на март, когато Вашингтон отказа да блокира резолюция в Съвета за сигурност в ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

Месец по-късно Ройтерс съобщи за наличието на вътрешноведомствен документ на Държавния департамент на САЩ, в който някои високопоставени служители уведомяват държавния секретар Антъни Блинкън, че не намират за "достоверни или надеждни" уверенията на Израел, че използва предоставените от Америка оръжия в съответствие с международното хуманитарно право. Други длъжностни лица са подкрепили позицията на израелското представителство, посочва обаче агенцията.

]]>
https://clubz.bg/149245 https://clubz.bg/149245 Tue, 30 Apr 2024 04:15:49 GMT Tue, 30 Apr 2024 06:10:46 GMT
Къде забраняват TikTok? И къде го ограничават Сенатът в САЩ прие законопроект, който дава на TikTok следния ултиматум - или приложението трябва да бъде продадено на американска компания, или ще бъде забранено в страната след девет месеца. Основанието? Компанията собственик ByteDance е под влиянието на китайското правителство и съответно би могла да предаде чувствителни данни за американски граждани на режима в Пекин.

От ByteDance отхвърлят тези обвинения, но законът вече беше приет в Горната камара на Конгреса и подписан от президента Джо Байдън.

TikTok има проблеми и с европейските институции, но по различни причини - според ЕС приложението носи сериозен риск от пристрастяване у младите хора и може да повлияе на психиката им. В отговор на това компанията първоначално премахна функцията за възнаграждение във вторичното приложение TikTok Lite в ЕС, където срещу гледането на видеоклипове потребителите получават ваучери за закупуване на реални стоки.

Къде TikTok е забранен?

Една от първите държави, която ограничи достъпа до китайски приложения, беше съседът на Китай - Индия. От 2020 г. в страната е наложена трайна забрана на общо около 60 китайски приложения, сред които и TikTok. Официалната причина са рискове за сигурността на потребителите.

Талибаните забраниха TikTok през 2022 - около година след повторното си идване на власт в Афганистан. Техният аргумент гласи: морални съображения. Жителите на Иран също нямат достъп доTikTok, но тоталитарното правителството на моллите е ограничило достъпа до почти всички социални мрежи. По сходни причини социалната мрежа е недостъпна и в Киргизстан, Узбекистан, Непал и Сомалия.

Пакистан няколко пъти временно спира достъпа до TikTok заради неподходящо съдържание. Приложението е отблокирано, след като собствениците му коригират филтрите си за съдържание.

В Русия подобно "неподходящо" съдържание са публикациинте, в които не се споделя визията за войната в Украйна, разпространявана от Кремъл.

В самия Китай приложението е блокирано за чужди телефони, така че да бъде използван само китайският му еквивалент. Други държави също са ограничавали достъпа временно - Азербайджан по време на конфликта с Армения в Нагорни Карабах през 2020 година или Сенегал при задържането на опозиционния политик Усман Сонко.

Ограничения за служебните телефони

В момента 16 държави, повечето от които в Европа, забраняват използването на ТикТок на служебните телефони на държавни служители. В САЩ и Канада такава забрана важи от 2023 година за служителите на Федералното правителство. През март същата година правителствата на Австралия и Нова Зеландия също наредиха на служителите си да изтрият ТикТок от служебните устройства. Примера им последваха и във Великобритания, Нидерландия и Норвегия. В Дания TikTok е забранен за служителите на :инистерството на отбраната, в Латвия - за тези във външно министерство.

В Германия също има призиви да се ограничи достъпът и използването на ТикТок. Опозицията в лицето на християндемократите дори призовава за блокирането на приложението. Засега обаче ограничения не са въведени.

"Дойче веле"

]]>
https://clubz.bg/149244 https://clubz.bg/149244 Mon, 29 Apr 2024 18:02:51 GMT Mon, 29 Apr 2024 18:16:46 GMT
ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: менте подписи и румънски принцове Нюзфийдът днес е ясен: "който никога не е боднал един измислен подпис някъде фиктивно, само и само по-бързо да се отметне някоя глупава и бюрократична задача - нека пръв хвърли камък". В смисъл - по Кирил Петков и Лена Бориславова.

Обаче звездите сякаш нашепват, че прокуратурата изобщо не е навита с лека ръка да махне и да отмине при такава "подадена й топка" - помните списъците с незаловените бандити, които Петков подигравателно носеше на Гешев, нали?

А нашата прокуратура трайно е доказала през годините, че не успява да устои на изкушението да се превърне в мощен играч по изборите. Да припомняме ли NEXO, които сега най-вероятно ще ни осъдят за милиарди.

Путин удари Одеса - ей така... Този град нито е близо до териториалните му апетити (да се надяваме!), нито му пречи - просто е красив и цивилизован... Що па да не го размажем, просто защото можем?!

Други случки от широкия бял свят: в Румъния ефективно са си осъдили принца, че си е реституирал резиденция - в ущърб на обществения интерес. При това го издирват и възнамеряват да го вкарат в затвора ефективно. То той не бил баш принц, де...

И все пак - каква странна държава, не смятате ли?!

]]>
https://clubz.bg/149243 https://clubz.bg/149243 Mon, 29 Apr 2024 17:26:10 GMT Mon, 29 Apr 2024 17:52:11 GMT
Непризнат румънски принц остава в ареста в Малта Паул Филип Румънски, непризнат член на румънското кралско семейство, е задържан в ареста в Малта до 9 май. Това съобщи министърът на правосъдието на Румъния Алина Горгиу на официалния си профил в социалната мрежа фейсбук, пише БТА.

“Молбата му да бъде освободен под гаранция е отхвърлена - решение, което може да бъде обжалвано. Министерството на правосъдието на Румъния ще продължи усилията си за това принцът да излежи присъдата си в Румъния, както прави с всеки беглец от румънската държава.

Ще предоставим всички необходими документи и информация, за да може съдът в Малта да одобри предаването на беглеца”, написа Алина Горгиу.

По-рано днес каналът Диджи24 съобщи, че принцът е бил заловен в Малта. Според цитираните от медията източници той е бил на почивка в курорт, откъдето е бил заловен от полицията. Принцът се укриваше почти четири години от властите в Румъния, където е осъден на 3 години и 4 месеца затвор.

През юни 2022 г. той бе заловен в Париж, но съдът във Франция категорично отхвърли предаването му на румънските власти. Днес те отново настояват принцът да бъде екстрадиран в Румъния, за да излежи присъдата си от 2020 г.

Паул Филип Румънски е обвинен в търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществените интереси. Той беше осъден по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса, намираща се недалеч от Букурещ и гората Снагов - защитена природна зона в южния окръг Илфов.

По делото "Фермата Баняса", което започна през 2016 г., бяха изпратени на съд 22 души, включително румънският бизнесмен Ремус Труйка, израелският милиардер Бени Щайнмец и редица други. Според Националната дирекция за борба с корупцията обвиняемите са сформирали организирана престъпна група, която имала за цел да осигури незаконната реституция на множество имоти, за които Паул Румънски претендирал.

През декември 2020 г. Върховният касационен съд произнесе окончателните присъди, възлизащи сумарно на 79 години затвор. Щетите по делото се оценяват на 145 милиона евро.

Паул Филип Хоенцолерн е роден през 1948 г. във Франция. Той е син на Карол Ламбрино, роден от морганатичния брак през 1918 г. на румънския принц Карол (бъдещия крал Карол Втори), и Зизи Ламбрино, който година по-късно е анулиран. Паул не е признат за законен член на румънското кралско семейство.

]]>
https://clubz.bg/149242 https://clubz.bg/149242 Mon, 29 Apr 2024 17:13:08 GMT Mon, 29 Apr 2024 17:21:26 GMT
Двама убити и осем - ранени вследствие на ракетна атака в Одеса Двама души са били убити, а осем - ранени, вследствие на ракетната атака в Одеса днес, обяви председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, цитиран от БТА.

Малко по-рано той съобщи за осем ранени.

Има щети по жилищни сгради и гражданска инфраструктура. Представители на ресорните служби са изпратени на мястото на ракетния удар, допълни Кипер.

Регионалните власти предупреждават местните жители да реагират своевременно на сигналите за въздушна тревога.

Въздушната тревога бе обявена в 18:24 часа (и българско време) след няколко минути в украинския черноморски град отекна силен взрив.

По информация на регионалните приложения в Телеграм е поразена цел.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

]]>
https://clubz.bg/149241 https://clubz.bg/149241 Mon, 29 Apr 2024 17:05:23 GMT Mon, 29 Apr 2024 17:09:33 GMT
Началникът на украинската армия призна ;тактическите успехи; за Русия Украинската армия е подложена на все по-голям натиск в източната част на страната и е спешно пращането на новите западни оръжейни доставки. Руското министерство на отбраната в Москва съобщи за превземането на малкото село Новобахмутовка в Донецка област.

"Ситуацията на фронта се влоши", написа украинският главнокомандващ Олександър Сирски във Фейсбук.

Русия атакува в няколко посоки и доминира по отношение на хора и материали.

"Ситуацията се променя динамично - в някои райони врагът постигна тактически успехи, в други райони успяхме да подобрим тактическите позиции на нашите войски", пише Сирски.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада да увеличи доставките на оръжия за противовъздушна отбрана. Руските въздушни удари в събота вечерта са били насочени срещу газопреносната система на страната му, заяви той във видеообръщение.

Западни военни експерти също наблюдават настъпление на руските войски.

"Русия вероятно ще постигне осезаеми тактически успехи през следващите седмици, докато Украйна чака подкрепата на САЩ да пристигне на фронта", анализира Институтът за изследване на войната (ИИВ) в САЩ. "Но остава малко вероятно руските сили да преодолеят украинската отбрана."

След месеци на блокада, миналата седмица САЩ договориха многомилиарден пакет от помощи. Междувременно украинският президент Зеленски се оплака от руските атаки срещу газопреносната система на страната му. Обектите, през които се пренася газ през Украйна за Европейския съюз, са били атакувани, каза той.

]]>
https://clubz.bg/149240 https://clubz.bg/149240 Mon, 29 Apr 2024 16:29:38 GMT Tue, 30 Apr 2024 07:41:48 GMT
Ваня Григорова - по пътя на Манолова и грешките ѝ В Римската република съществувала изборната длъжност на плебейския трибун (tribunus plebis), създадена, за да защитава интересите на гражданите, особено на плебеите, срещу господството на патриции в сената. Причината била, че и двамата консули, представляващи изпълнителната власт, и сенатът - законодателната власт, били достъпни само за патриции. Кой днес може да играе ролята на “народен трибун” по-добре от един синдикалист, след като в България наследникът на партията, управлявала при тоталитарния режим, е лицето на “лявото”. Но синдикалната закалка не е достатъчна за пробив на избори, нито за безпроблемно финансиране на кампанията.

Удар по лявото - и дотук

Eдва успяла да поработи като столичен общински съветник, бившата синдикалистка от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова се хвърля в нова кампания - този път за национален парламент. Григорова повежда коалицията “Солидарна България”, която е една от 34-те партии и коалиции, допуснати за участие в изборите на 9 юни. За целта три формации се отцепиха от „Левицата!“ - „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“, участвала на други избори в комплект с ВМРО и НФСБ.

Но „Левицата!“ също ще се яви на парламентарните избори във формат “Движение 21”, АБВ, Земеделски съюз “Александър Стамболийски” и др., произлезли и/или партниращи си с БСП в недалечното минало. Оказа се, че Григорова и “Левицата!” са преговаряли за съвместно явяване, но са се разделили поради различни визии за лидерството на бъдещата коалиция.

Несъмнено тези рояци вляво ще се отразят на резултата на ръководената от Корнелия Нинова БСП, която не е във форма през последните години. Колкото повече се втвърдява социалистическата партия в опит да привлече патриотично-консервативен вот и се измества надясно, толкова повече се влошават резултатите ѝ. Заради водената от Нинова политика напуснаха или бяха изгонени знакови лица на “Позитано” 20, от партията се “отляха” и местни организации, а други пък работеха антиБСП на избори.

В БСП не харесват "ренегатите"

Стигна се дотам, че на последния парламентарен вот БСП остана предпоследна с едва 23-ма депутати в 49-ия парламент. Но и нейните опоненти не бележат значими успехи - на изборите на 2 април “Левицата!” спечели едва 56 481 гласа или 2,23%, а на предстоящите ще е в съвсем умален състав. Тяхната реторика не е много по-различна от тази на Нинова и екипа ѝ. Но пък напускането на СОС от Ваня Григорова може да се отрази позитивно на БСП, въпреки конфликта на партийното ръководство с това на столичната организация, която подготви кампанията на Григорова за местния вот. Известно е, че в БСП не харесват “ренегатите” и една част от актива вероятно е обиден от решението на бившата синдикалистка да напусне и да се съюзи с друга отцепничка като Мая Манолова.

Изглежда Ваня Григорова не е проумяла, че високият ѝ резултат в София не се дължи на нейните ораторски умения, обаяние и пламенна защита на “трудовите хора” - тези качества, както и фактът, че не е партиен бюрократ, също имат принос. Но основните колела на една предизборна кампания са партийните структури.

Без партийни структури не става

Григорова спечели на местните избори миналата есен 170 258 гласа заради работата на столичната организация на БСП. Заслуга има и протестният вот. От една страна, на балотажа за нея са гласували и разочаровани, които не харесват ДС-фамилията на кмета Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ-”Спаси София” и спечелил с минимална преднина, от друга – онези, които са срещу дългогодишното статукво на ГЕРБ и техния кандидат, излъчен в 12 без пет, журналистът и медиен шеф от bTV Антон Хекимян.

Към днешна дата обаче потенциалът за протестен вот е спаднал, а дори и да го има, не би се насочил към формацията, представлявана от Григорова и Мая Манолова. Освен това конкуренцията за парламентарни избори е несравнима с тази за местен вот, бил той и в София. Въпреки успеха си миналата есен, Григорова няма какво особено да предложи като политически актив от работата в СОС. Дори наративът не се различава от този в кампанията за местния вот - водещото е, че не се чува гласът на истинското мнозинство, това на работещите хора, които плащат сметките в държава на “фасадна демокрация, съчетана с пазарна диктатура от латиноамерикански тип” (както обясни в профила си във Фейсбук).

С БСП - или под чертата

На европейските избори през 2019 г. Григорова се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, и получи нищожните 9320 гласа, по-малко от половин процент. Сега върви по пътя на Мая Манолова - и нейните грешки. Когато имаше зад гърба си БСП и столичните социалисти, Манолова взе 189 176 гласа на балотажа срещу Йорданка Фандъкова, (дори повече от спечелените от Григорова). И макар да не е уместно да се сравняват резултати от местни и парламентарни избори, показателно е, че нейната платформа “Изправи се. бг” в съюз с “Отровното трио” (инициатори на протестите през 2021 година, б.а.), спечели 60 055 гласа или 2.29% на вота през ноември 2021 година.

Председателят на столичните социалисти Иван Таков, който беше рамо до рамо с Григорова за местния вот, е наясно, че изборен успех не е възможен без БСП.

“На практика всеки опит за обединение на лявото без БСП би бил поредното му разпокъсване. Има само един начин за успешно обединение вляво и ние го демонстрирахме на местните избори”, заяви той наскоро.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче формира друг съюз и предвид сигурното позициониране на партията в 50-ия парламент, се блазни от лансираната нова формула за широко управление.

В същото време Григорова и Манолова постулират, че ще защитават “правата на работещите хора - миньори, транспортни работници, медицински сестри, шивачки”. Но в действителност гражданите имат нужда от друго – от справедливо правосъдие. То е това, което може да опази правата им, другото е популизъм.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

"Дойче веле"

]]>
https://clubz.bg/149239 https://clubz.bg/149239 Mon, 29 Apr 2024 15:19:50 GMT Mon, 29 Apr 2024 15:37:08 GMT
;Екзакта;: Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС 40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН.

За други партии биха гласували 7,7%, с "Не подкрепям никого" - 7,4.

Коментар по данни от национално представително изследване, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта" като част от изследователската ѝ програма.

Общественото мнение за политическата ситуация в страната

- 78% от интервюираните подкрепят формулата „2 в 1”, по която ще се провеждат предстоящите избори .

- Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас. 91% от интервюираните споделят мнението, че повечето българи са отвратени от политическите събития у нас напоследък.

- Две трети от участвалите в изследването очакват активността на предстоящите избори да е по-ниска от тази на последните парламентарни избори от април 2023 г., когато тя беше около 41%. 20% пък допускат, че сега активността може да е по-висока, като така мислят по-често жители на малките градове и хора на средна възраст.

- 45% са убедени, че ГЕРБ по-скоро печели от това, че се отива на предсрочни парламентарни избори, а онези, които не споделят подобно мнение, са двойно по-малко. 9% твърдят, че ПП-ДБ по-скоро печелят от отиването на предсрочни парламентарни избори, а 56% не мислят така.

- В рамките на коалицията ПП-ДБ регистрираме известно нарастване на симпатиите към ДБ и почти пропорционално свиване на тези към ПП. ДБ разширяват влиянието си сред младите избиратели и сред столичаните.

- Към 18 април, 38% от българите вярват, че е възможно след изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си партнират под някаква форма. Според 26% подобно партньорство е невъзможно, а цели 37% не знаят какво да очакват от тези две коалиции след вота.

Електорални нагласи към 18 април 2024 г.

Твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите избори. В тази битка ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която трудно може да бъде преодоляна.

Под въпрос е подреждането от 2 то до 4 – то място, тъй като резултатите в настоящото изследване не просто са близки, но и се вместват изцяло в размера на статистическата грешка при подобни проучвания. Предвид процесите вляво е трудно отсега да се прецени дали БСП има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни изглежда реалистично ИТН да влязат в следващия парламент.

На фона на растящото разочарование от политиците и политиката немалка част от протестния вот отива при "Възраждане", но предстои да видим дали партията на К.Костадинов ще успее да опази за себе си този протестен вот от новите политически субекти в ляво и в дясно, които се целят именно в него.

Данните към момента показват, че поне една нова формация има шансове да попадне в следващ парламент. И тъй като има нови политически субекти и вляво, и вдясно, още на старта на кампанията ще търсим отговор на въпроса на чия страна са шансовете.

Към 18 април декларативната активност за парламентарния и за европейския вот се движи между 45% и 47%, но предвид ниската активност от последните години, е разумно прогнози да се правят в самия край на кампанията.

Засега измерваме малко по-ниска декларативна активност за евровота, което е очаквано предвид досегашното участие на българите на евроизбори. Формулата „избори 2:1” ще се опита да коригира това и да повиши доколкото е възможно електоралната активност на евроизборите.

Евроориентациите на българите в навечерието на евровота

Към 18 април 67,5% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС, а една трета не го подкрепят. 20 години след влизането ни в НАТО, 54% одобряват членството ни, а неодобряващите са малко над 40%.

През последните години "Екзакта" мери одобрение на членството ни в ЕС от около и малко над 70%, а подкрепата за членството на страната ни в НАТО е в рамките на 56% - 57%. Понастоящем членството ни в ЕС е одобрявано най-вече от българи на възраст под 50 години, от висшисти, от столичани и от жители на големите градове. Подкрепа изразяват повечето избиратели на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и на ДПС, както и две трети от тези на ИТН. Неодобрението към ЕС е по-висок дял от одобрението сред избирателите на БСП и на "Възраждане".

Неодобряващи членството ни в НАТО има по-често сред възрастни и нискообразовани хора и сред жители на малки населени места. Силно негативни нагласи към НАТО регистрират сред избирателите на БСП и на "Възраждане". Неодобряващите членството ни в НАТО сред симпатизантите на ИТН са малко повече от одобряващите го.

30% от българите заявяват, че редовно гласуват на евроизбори.45% твърдят, че понякога гласуват, а 25% посочват, че досега не са гласували на евроизбори. Тези данни са близки до официалните на ЦИК за евровота от 2019 година, когато активността беше около 33%.

По-често заявяват, че редовно гласуват на евроизбори образовани и заможни млади хора и жители на големите градове. Предстоящата кампания може да се опита да мобилизира онези, които твърдят, че не гласуват редовно – те са на възраст между 30 и 60 г. и живеят в градовете на страната.

]]>
https://clubz.bg/149238 https://clubz.bg/149238 Mon, 29 Apr 2024 14:30:39 GMT Mon, 29 Apr 2024 14:42:17 GMT
Ще трябва да учим ;И к;во прайм сега?; на румънски - вкарват катаджии оттам Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи. Смесените патрули ще подпомагат и регулират трафика по време на предстоящите празнични и почивни дни на територията на областите Видин, Добрич, Русе и Силистра.

Пограничните райони са определени на базата на данни на двете страни за очаквания интензивен трафик от румънски и български граждани и такива, транзитно преминаващи за Република Гърция. Целта е засилване на мерките за безопасност и предотвратяване на инциденти по пътищата.

Това съобщават днес от МВР.

На проведени работни срещи между представители на ръководствата на „Пътна полиция“ от двете държави е определено като необходимо съвместната дейност да бъде осъществена в дните 30 април, 1 май и 6 май по основните пътни направления в пограничните райони на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границата с Република Румъния.

Контролът, осъществяван от съвместните патрули, ще бъде насочен към водачи с поведение, представляващо опасност за останалите участници в движението, свързано с неправилни маневри – изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство и други. Дейността им ще бъде приоритетно съсредоточена към места, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на движението и участъци с предпоставки за възникване на проблемни ситуации на пътното платно с оглед подпомагане на движението и недопускане образуването на колони.

От „Пътна полиция“ призовават водачите да шофират с повишено внимание, да не предприемат рискови маневри и да се движат със съобразена скорост.

]]>
https://clubz.bg/149237 https://clubz.bg/149237 Mon, 29 Apr 2024 13:59:18 GMT Mon, 29 Apr 2024 14:03:58 GMT
Подкрепата за Украйна е по-важна от 2% годишно от БВП за отбрана Подкрепата за Украйна от страна на съюзниците от НАТО е по-важна от поставената цел те да изразходват поне по 2 на сто от своя БВП за отбрана.

Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес в Киев. Той даде пресконференция заедно с украинския президент Володимир Зеленски.

Макар да не спомена изрично за изискването всяка държава от пакта да харчи поне 2% от БВП за отбрана, Столтенберг заяви:

„Работим сериозно, за да задоволим спешните нужди на Украйна. Бях ясен, че ако съюзниците са изправени пред избора между изпълнението на критериите за способности на НАТО или подкрепата за Украйна, те трябва да подкрепят Украйна“.

Тази година се очаква 18 страни от НАТО да изпълнят целта за двата процента, поставена през 2014 г. след руската анексия на Крим. Сред тези държави е и България. В алианса обаче членуват 32 държави.

„Законното място на Украйна е в НАТО. Украйна ще стане член на НАТО“, увери Столтенберг.

Това обаче ще стане, когато „дойде точното време“, допълни веднага генералният секретар. Той очаква деня, в който украинското знаме ще се развее в централата на НАТО в Брюксел.

Столтенберг и Зеленски са обсъдили подготовката за предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон през юли. Шефът на алианса очаква там да дойде и президентът на Украйна.

Столтенберг предупреди, че не очаква единодушие сред страните членки за членство на Украйна преди тази среща. Този въпрос трябва да бъде решен положително от всички 32 държави от пакта, за да се случи.

Генералният секретар на НАТО също така призна, че сериозното забавяне на подкрепата да Украйна е довело до сериозни последици на бойното поле. Той припомни, че в продължение на месеци САЩ не можаха да постигнат споразумение за пакета помощ за страната.

]]>
https://clubz.bg/149236 https://clubz.bg/149236 Mon, 29 Apr 2024 13:01:55 GMT Mon, 29 Apr 2024 13:26:18 GMT
;В кратки срокове;: прокуратурата ще се произнесе ще има ли обвиняеми за ;Да запазим Корал;

"В кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления."

Това се казва в съобщение днес от Софийска районна прокуратура (СРП) по казуса с това - има ли документна измама при напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал", за да спази формалното изискване да е излязъл от управите на дружества и НПО, за да заеме поста на служебен министър на икономиката през 2021 г.

Както е известно, от сдружението за Корал обвиниха Петков, че чрез Лена Бориславова (тогава адвокат) са подправяни фокументи, в т.ч. са фалшифицирани подписи, за да излезе Петков от НПО-то.

Известно е също така, че със случая се е заела ДАНС, както и че има образувано досъдебно производство. Днес от сдружението обявиха, че държавното обвинение "шиканирало" - девет месеца не е направило нищо (понеже Кирил Петков бил в "сглобката", т.е. управляващ). Оттам обаче съобщават, че работят и само чакат експертизи.

Досъдебното производство е образувано още на 11 август миналата година.

Ето и съобщението на СРП:

След изготвяне на експертизи СРП ще се произнесе по досъдебно производство за документни и други престъпления, свързани с действия пред Агенция по вписванията

Във връзка с множество запитвания от медии по повод подаден сигнал от А.Р., председател на Управителния съвет на Сдружение „Да запазим Корал“, в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Софийски районна прокуратура (СРП) уточнява следното:

На 11.08.2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на К.П. от длъжността член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на М.Д. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 06.05.2021г.

В хода на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“.

В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк.

По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления.

СРП ще информира обществеността за хода на досъдебното производство.

]]>
https://clubz.bg/149235 https://clubz.bg/149235 Mon, 29 Apr 2024 12:15:39 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:52:34 GMT
България през 2023 г.: повече раждания, по-малко умрели. Но все така първа по смъртност в ЕС
  • Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението;
  • Увеличава се броят на живородените деца;
  • Намалява броят на умрелите лица;
  • Намалява броят на сключените граждански бракове и броят на бракоразводите.
  • Населението на страната в края на 2023 г. е 6 445 481 души. В сравнение с 2022 г. то се е свило с 2229 души, или с 0,03%.

    Това сочат актуалните данни на Националния статистически институт, огласени в понеделник.

    През 2023 г. в страната са регистрирани 57 478 родени деца, като от тях 57 197 (99,5%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените се е увеличил с 601 деца, или с 1,1%.

    Коефициентът на обща раждаемост през 2023 г. е 8,9‰.

    В регионален аспект най-висока е раждаемостта в областите Сливен - 12.5‰, София (столица), Ямбол - по 9.9‰, и Пловдив - 9.7‰.

    В двадесет и една области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-ниски стойности се наблюдават в областите Смолян - 5.1‰, Перник - 6.4‰, Габрово - 6.8‰.

    Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените.

    • През 2023 г. средният брой живородени деца от една жена е 1,79, като нараства с 0,01 спрямо 2022 година.
    • През 2023 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 27,7 години, в сравнение с 2022 г. се е увеличила с 0.1 години.

    В регионален аспект средната възраст при раждане на първо дете варира от 22,2 години за област Сливен до 30,8 години за област София (столица).

    Коефициентът на раждаемост общо за ЕС-27 през 2022 г. е 8,7‰ по данни на Евростат.

    Най-високо равнище на раждаемост сред държавите - членки на ЕС, има Кипър - 11,2‰, следват Франция - 10,7‰, Ирландия - 10,5‰, и Швеция - 10‰. С най-нисък коефициент на раждаемост в Европейския съюз е Италия - 6,7‰.

    България все така с най-висока обща смъртност в ЕС

    Броят на умрелите през 2023 г. е 101 006 души и спрямо 2022 г. намалява със 17 808.

    Коефициентът на обща смъртност е 15,7‰

    Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 17 808, или с 15%. Нивото на общата смъртност продължава да е високо.

    С най-висока смъртност в страната са областите Видин - 23.4‰, Габрово - 21.9‰, и Монтана - 21.6‰.

    В осем области смъртността е по-ниска от общата за страната, като най-ниска е в София (столица) - 11.4‰.

    Общо за ЕС-27 коефициентът на смъртност през 2022 г. е 11,5‰

    Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред държавите членки.

    С най-ниска смъртност са Ирландия и Люксембург - по 6,8‰, и Малта и Кипър - по 8‰. Освен в България по-висока от средната за ЕС-27 е стойността на този показател само в Латвия - 16,4‰, Литва - 15,1‰, и Хърватия - 14,8‰

    Расте показателят за преждевременна смъртност

    Показателят за преждевременна смъртност през 2023 г. (20,1%) се увеличава спрямо предходната 2022 година (19,2%).

    В стойностите на показателя за преждевременна смъртност има разлики при мъжете и жените. Умрелите жени на възраст под 65 години са 12,5% от всички умрели жени, а стойността на този показател при мъжете е 27,1%.

    През 2023 г. в страната са починали 281 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 4,9‰.

    За сравнение, през 2002 г. коефициентът на детска смъртност е бил 13.3‰, а през 2022 г. - 4,8‰.

    В регионален аспект през 2023 г. в общо тринадесет области коефициентът на детска смъртност е по-нисък от средния за страната, като най-нисък е в областите Кюстендил - 1,3‰, Габрово - 1,5‰, и Велико Търново - 1,9‰. Най-висока стойност на коефициента на детска смъртност е регистрирана в областите Разград (12,8‰), Сливен (10,8‰) и Стара Загора (8,6‰).

    Хората над 65 години отиват към една четвърт

    Мъжете са 3 097 698 (48,1%), а жените - 3 347 783 (51,9%), или на 1000 мъже се падат 1081 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 55 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

    В края на 2023 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 530 909, или 23,8% от населението на страната. В сравнение с 2022 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 27,7%, а на мъжете - 19,5%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях. В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин (31,3%), Габрово (30,3%) и Смолян (28,9%). Общо в двадесет и две области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) - 19,2%, Варна - 21,5%, и Благоевград - 22,2%.

    Общо за ЕС-27 относителният дял на населението на 65 и повече навършени години е 21,3%. Най-висок е този дял в Италия (24%) и Португалия (24%).

    Децата до 15 години са 14,1 на сто

    Към 31.12.2023 г. децата до 15 години в страната са 911 025, или 14,1% от общия брой на населението. Относителният дял на населението под 15 години е най-висок в областите Сливен - 18,9%, Ямбол - 15,2%, и Бургас - 14,9% от населението на областта. Общо в седемнадесет области този дял е под общия за страната, като най-нисък е в областите Смолян - 10,6%, Видин - 11,5%, и Габрово - 11,7%. През 2022 г. делът на най-младото население в ЕС-27 е 14,9%, като най-нисък е в Италия - 12,4%, Португалия - 12,9%, и Малта - 12,7%, а най-висок е в Ирландия - 19,3%, Швеция - 17,4%, и Франция - 17,3%.

    Средна възраст - 45,2 години

    Застаряването на населението през годините води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40.6 години през 2002 г. нараства до 45.2 години в края на 2023 година. Средната възраст на населението в градовете е 44.4 години, а в селата - 47.5 години.

    3,769 млн. души са в трудоспособна възраст

    Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2023 г. е 3 769 хил. души, или 58,5% от населението на страната, като мъжете са 1 971 хил., а жените - 1 798 хиляди.

    Шест града с над 100 хил. души

    С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живеят 35,2% от населението на страната.

    Най-малка по население е област Видин, в която живеят 71 773 души, или 1,1% от населението на страната, а най-голяма е област София (столица) - с 1 286 965 души (20%). Четири са областите с население над 300 хил. души, като в първите три от тях - София (столица), Пловдив и Варна, живее повече от една трета от населението на страната (36,5%).

    В сравнение с 2022 г. пет области увеличават населението си. Най-голямо е това увеличение за областите Кърджали и Бургас, съответно с 2,8 и 1,5%. При двадесет и две области има намаление, като най-голямо е за областите Монтана - с 1,4%, Видин и Смолян - с по 1,3%.

    Прираст

    През 2023 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойност коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) (-1.5‰), Сливен (-3.0‰) и Благоевград (-4.4‰).

    Съществено влияние върху броя и структурите на населението в страната оказва и механичният прираст (нетното салдо от външната миграция), който през 2023 г. е положителен - плюс 41 580 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от страната. Изменението на населението в резултат на външната миграция, измерено чрез коефициента на нетна миграция, е 6.4‰. През 2023 г. най-голям механичен прираст има в областите Кърджали (34,5‰), Бургас (20,6‰) и Варна (12,3‰). С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-1,5‰) и Ямбол (-0,9‰).

    ]]>
    https://clubz.bg/149234 https://clubz.bg/149234 Mon, 29 Apr 2024 11:52:37 GMT Mon, 29 Apr 2024 13:17:39 GMT
    ЕК иска да се справим по-добре с енергийната бедност България трябва да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност.

    Това се казва в препоръките, отправени от Европейската комисия към проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни.

    Същевременно ЕК приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България. Тя бе започната през декември 2023 г. за това, че не сме представили своя план.

    Комисията настоява България да направи оценка на ситуацията на семействата, които в момента са в енергийна бедност, и да посочи конкретни цели за намаляването на броя им. Страната ни също така трябва да даде допълнителни подробности за сроковете за потенциалните мерки, които ще предприеме в тази насока, както и за финансовите ресурси, които ще използва в социален план и като структурни енергийни мерки.

    България трябва също да обясни как разгръщането и прилагането на мерките за енергийна ефективност се очаква да донесе облекчение в тази насока. Освен това властите ни трябва да обяснят подробно как и докога смятат да се откажат окончателно от субсидирането на изкопаемите горива. Те трябва да посочат и как планират да загърбят твърдите изкопаеми горива при производството на енергия, като дадат пояснение за свързаните с това ангажименти и мерки.

    От ЕК изискват още България да обясни как ще продължи с диверсификацията на газовите доставки и да насърчава намаляването на потреблението на газ до 2030 г., а също и как ще укрепи устойчивостта на енергийната система, особено какви цели ще си постави за развиването на складове за съхраняването на енергия.

    Страните членки на ЕС трябва да представят в Комисията окончателните си планове до 30 юни.

    ]]>
    https://clubz.bg/149233 https://clubz.bg/149233 Mon, 29 Apr 2024 11:46:56 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:50:12 GMT
    Депардийо е арестуван и отведен на разпит от полицията Френският актьор Жерар Депардийо е арестуван и отведен на разпит от полицията в Париж заради твърдения на две жени, че са станали обект на сексуално посегателство на снимачната площадка, предаде АФП.

    Адвокатите му Кристиан Сен-Пале и Беатрис Гисман Ашил не отговориха на запитвания, отправени от АФП, съобщава БТА.

    Телевизионният канал Би Еф Ем и в. "Паризиен" информират, че разпитът е свързан с обвинения в сексуално насилие от две жени. Те твърдят, че актьорът ги е опипвал по време на снимки - едната през 2014 г., а другата през 2021 г.

    Не за първи път Жерар Депардийо е обвинен в сексуално посегателство, припомня Асошиейтед прес. Повече от дузина други жени се оплакаха, че са били обект на сексуален тормоз от негова страна. Депардийо, който е на 75 години, беше обвинен през декември 2020 г. в изнасилване и сексуално посегателство след жалба от актрисата Шарлот Арну.

    Актьорът отрича да е извършил нещо нередно, отбелязва Асошиейтед прес.

    ]]>
    https://clubz.bg/149232 https://clubz.bg/149232 Mon, 29 Apr 2024 11:45:07 GMT Mon, 29 Apr 2024 11:53:15 GMT
    Бижута, чанти, секс в имот в Гърция… Какво знаеха за Нотариуса службите Имената на няколко магистрати, полицаи и адвокати, свързани с дейността на застреляния през януари Мартин Божанов - Нотариуса, са били установени през 2022 г. от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР (ГДБОП) и подадени към Софийска градска прокуратура (СГП). Предоставена е детайлна справка за събраните данни в хода на проверката на дирекцията, послужили за образуване на разследване от СГП.

    Това пишат днес от фондация „Антикорупционен фонд“. Макар и с уговорката, че това е само предварителна оперативна информация, събрана от МВР – оттам пускат факсимилета - какво е имала ГДБОП за групата на Нотариуса. Най-меко казано - информацията към 2022 г. в МВР е достатъчно богата.

    Това е и същото дело, за което след убийството на Нотриуса, от СГП заявиха, че били на финала с обвинителен акт и а-ха да влезе в съд... Последното послужи за доста "шеги и закачки" по адрес на прокуратурата, която бе изпреварена от убийците на Божанов.

    Проверката на ГБДОП стартира от среща на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър Бойко Рашков. Мартин Божанов е разследван заедно с поне двама от неговите "десни ръце" - бившето ченге Емил Писков и бившият съдия Велимир Атанасов.

    Какво пише вътре

    В разработката съществена част са показания на жена, която разказва, че е заплашвана и тормозена от Божанов, и която твърди, че е била свидетел на срещи, на които са „уреждани дела предвид близките му отношения с прокурори и съдии“ (с голяма вероятност това е бившата му съпруга – по-точно една от бившите - която официално даваше сведения срещу него, б.р.).

    Тя посочва поименно и трима съдии, като конкретизира, че веднъж е обсъждано дело на „лице, по-известно с прякора Брендо“.

    Имената са заличени, но се виждат "съдия В., съдия П. Д. и съдия Г. У." Самата свидетелка заявява, че никога не е виждала Мартин Божанов да предава пари кеш на магистрати, но това правел Велимир Атанасов (бивш съдия от СРС, днес адвокат) по повод „оправяне на дела“.

    Но пък Нотариуса подарил на дама магистрат „бижута, мобилни телефони и чанти“.

    Въпросната свидетелка - бивша съпруга, е автор на още два сигнала от 2022 г., касаещи престъпната дейност на Божанов и сие.

    В единия от тях с номер 812100-4247 от дата 11 март 2022 г. тя твърди, че:

    „… е била свидетел на две срещи на Божанов с И. Г. (по времето, когато той е бил ръководител на Специализираната прокуратура), проведени в началото на 2017 г. Същата не може да предостави информация за разговора помежду им“ и т.н., тъй като се усамотили.

    Казва се и че Мартин Божанов е помагал на едно семейство "при съществуващи проблеми с правосъдието“ (в публичното пространство излезе, че това вероятно са сем. Арабаджиеви, върху които се стовари именно Спецпрокуратурата – бел. ред.).

    Свидетелката е уверена, че Божанов разполага с компромати за определени магистрати, което му позволявало да ги контролира. Даже се посочва поименно един съдия, на когото не се давали материални стимули, а слушал групата, само заради контрола, който тя имала над него.

    Тези компромати – без особена изненада – били създавани със съдействието на Любена Павлова-Петрова, бившата съпруга на Петьо Еврото (части от прословутите оргии дори се появиха публично, след като Любена реши да дава интервюта срещу Петьо Еврото – бел. ред.). Някои от тях били със секс сцени с лица от същия пол.

    За заснемането на компроматите Божанов имал имот в Гърция, за който ключове давал на магистрати. За беда на участниците - той обаче бил оборудван с видеонаблюдение.

    Свидетелката дори посочва конкретно, че флаш паметите с компрометиращи данни се съхранявали от Божанов в апатамента на майка му (прелюбопитно е прокуратурата и следствието дали и как са реагирали на тази информация и най-вече къде са резултатите – бел. ред.).

    Нещо повече – полицаите заключават, че доказателствата за множество телефонни разговори между Любена и Божанов, както и тяхно съвместно пътуване до Гърция само за часове, напълно кореспондират със заявеното от свидетелката. Още повече, че по това време Любена вече е известна на службите и е обект на проверка именно за търговия с влияние в съдебната власт по историята „Осемте джуджета“.

    За да узакони произхода на 1,5 млн. лв., които прибрал от бизнесмен – вносител на техника, за да му оправя делата, Божанов дори бил назначен на работа във фирмата на въпросния човек с месечна заплата от 10 000 лв.

    Поименно освен вече известния Велимир Атанасов, тя посочва и адвокат Калин Чанков – чрез тях двамата Божанов извършвал „престъпната си дейност по оправяне на дела“. А с бившето ченге, сега адвокат Емил Писков, Нотариуса работел в един офис.

    Божанов, Писков и Велимир Атанасов доказано са осъществили комуникация с прокурор Мима Куцкова, преди тя да образува важно за тях дело, по което после поела лично да ръководи разследването, пише още в справката.

    Ревност към „конкуренцията“

    Интересен сюжет е, че някоя си прокурор Н. З. посещавала Петьо Еврото „на втория етаж на Джуджетата“, което явно не оставило Нотариуса много доволен. Документирано, според показанията, той казвал, че „тя трябвало да целува само неговата ръка“.

    Припомняме, че с началото на разплитането на историята с Нотариуса Борислав Сарафов директно нападна Невена Зартова – тогава шеф на Софийската районна прокуратура, която многократно обвини, че е виновна за проникването на групата на Нотариуса в СРП.

    Писков, Божанов, жена му Гергана, която е служител на ГДБОП и бившата прокурорка, после административен съдия Маргарита Немска пък доказано са пътували заедно в Турция през ГКПП-"Капитан Андреево". После административното дело – след като е отстранена от МВР Гергана Божанова, се пада при.. съдия Маргарита Немска пише още в справката. Тя – никога няма да познаете! – не си прави отвод, а я възстановява (макар че прокуратурата точно това опроверга преди дни б.р.).

    Споменат се поименно и полицаят от столичното 3-о РПУ, който правил множество справки и – вместо Мартин Нотариуса да му дава данни за подземния свят в качеството си на „доброволен сътрудник“, данните течали наобратно - от районното към Нотариуса.

    С друг свой авер - полицай от ГДНП, също посочен поименно, пък Мартин Божанов уреждал стартирането на преписки срещу хора, които после мачкал.

    Бившата съпруга изнася и че „в престъпната дейност на Божанов участват служители на СОБТ“ – като посова конкретни малки имена и че някои участвали в "мръсни поръчки" за заплахи и насилие на хора (въпреки осъществения натиск, МВР така и не можа да разкрие свои хора, които са пазили пред клуба на Божанов - "SS").

    Свидетелката поднася „на тепсия“ на ГДБОП още и данните как Божанов чрез врътката с ЕГН през 1999 г. е скрил бившите си криминалистични регистрации, както и е прикрил факта, че е влизал като арестант в Бобов дол и в Софийския затвор.

    В справката се споменават и добилите вече публиност сведения от съдия Владислава Цариградска (която по същото време търси помощ от Съдийската колегия на ВСС – безуспешно, б.р.), как Божанов я е заплашвал, съпроводено с мощна „кафява“ кампания срещу нея в т. нар. медии „Пик“ и Блиц“.

    В детайли се описва как бандата е набелязвала недвижими имоти - най-вече с големи площи, в идеалния център на София, на хора без наследници и т.н.

    „Във връзка с гореизложеното може да се направи обосновано предположение, че е налице организирана престъпна група с цел набавяне на имотни облаги от страна на Мартин Ангелов Божанов, адвокат Велимир Атанасов… и други неустановени към настоящия момент участници във връзка с престъпения по чл. 209 и др. от НК…

    … Установи се, че те (участниците в престъпния сговор) приемат предложения и обещават да упражнят влияние при вземане на решение от страна на длъжностни лица, работещи в правосъдната система“, заключават още антимафиотите.

    Посочени са и конкретни членове от НК, като единият е 321 – за организирана престъпна група.

    Цялата справка на ГДБОП говори, че е работено активно. Тя е с обем от 28 страници, в които се изреждат телефонни номера, установени са разговори и трафични данни, дялови участия, лица, които са свързани с Божанов или серийно „подават сигнали“ срещу неговите врагове и мишени…

    Дали целият оперативен труд, безспорно положен от ченгетата, по тази история (така и не) стигна до съд – може всеки да прецени.

    ]]>
    https://clubz.bg/149231 https://clubz.bg/149231 Mon, 29 Apr 2024 10:00:23 GMT Mon, 29 Apr 2024 13:37:55 GMT
    Как да проверим къде гласуваме и да поискаме ново вписване От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание. Справката се осигурва от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ, припомнят днес от ГРАО.

    Информация за адреса на избирателната секция може да бъде получена на следния интернет адрес: https://www.grao.bg/elections/.

    Проверка може да бъде направена и чрез безплатно обаждане за страната на станционарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

    Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Това става чрез продаване на електронно заявление през интернет страницата на ГД ГРАО на адрес: https://regna.grao.bg/.

    Общинските администрации, след идентификация с електронен подпис чрез сайта https://www.grao.bg/elections/, имат възможност да обработят информацията за подадените до тях заявления за гласуване по настоящ адрес.

    Гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, трябва да имат предвид, че ще могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 28.05.2024 г.

    ]]>
    https://clubz.bg/149230 https://clubz.bg/149230 Mon, 29 Apr 2024 09:59:02 GMT Mon, 29 Apr 2024 10:03:53 GMT
    16-годишният син побойник на Кадиров вече на висок пост в руски ;университет; за спецчасти Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че е назначил 16-годишния си син на висш пост в Руския университет за специални части, който носи името на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

    Адам Кадиров, който през ноември навърши 16 години, бе назначен миналата година за главен бодигард на баща си, както и за наблюдател в нов батальон, който е част от силите на руското министерство на отбраната.

    "Той е много запознат с дейностите в известния университет, така че мисля, че ще се справи перфектно с възложените му отговорности", написа Кадиров в изявление в Телеграм.

    Той добави, че синът му е бил назначен за член в надзорния съвет на университета. Назначението е станало след молба от ректора на университета, който се намира в Гудермес, Чечения.

    Частното руско учебно заведение предлага професионално обучение за специални звена в армията.

    През септември Рамзан Кадиров публикува в социалните мрежи видеозапис, на който се вижда как синът му удря и рита затворник, обвинен в изгарянето на Корана. Въпросният затворник - Никита Жиравел, беше осъден на три години и половина затвор. Кадиров заяви, че е горд, че момчето защитава мюсюлманската религия, но случаят въпреки това бе разкритикуван дори от твърдолинейни прокремълски поддръжници.

    Кадиров има широка свобода на действие, дадена му от Путин, при управлението на Чечения, като в замяна на това той трябва да гарантира стабилността в региона, който води две войни с Москва след разпадането на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс.

    Кадиров е начело на Чечения, федерална република в Русия, от 2007 година и изпрати хиляди свои войници в Украйна след началото на инвазията през февруари 2022 година.

    ]]>
    https://clubz.bg/149229 https://clubz.bg/149229 Mon, 29 Apr 2024 09:39:07 GMT Mon, 29 Apr 2024 09:49:07 GMT
    Учени разработиха материал, който поглъща и съхранява парниковите газове Учени разработиха нов вид порест материал, който поглъща и съхранява опасните парникови газове от атмосферата, съобщава ДПА.

    В изследването, публикувано в списание Nature Synthesis, екип от учени от Университета Хериот-Уат в Единбург е създал кухи, подобни на клетки молекули, с голям капацитет за съхранение на парникови газове като въглероден диоксид и серен хексафлуорид.

    Серният хексафлуорид е по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и може да се задържи хиляди години в атмосферата.

    Марк Литъл, който е един от ръководителите на изследването, обясни:

    „Това е вълнуващо откритие, тъй като се нуждаем от нови порести материали, които да ни помогнат да решим най-големите предизвикателства пред обществото. Например директното улавяне на въглероден диоксид във въздуха става все по-важно, защото дори когато спрем да изпускаме въглероден диоксид, все още ще има огромна нужда от улавяне на предишните емисии, които вече са в околната среда“, каза той и допълни:

    „Засаждането на дървета е много ефективен начин за поглъщане на въглерод, но той е много бавен. Така че се нуждаем от човешка намеса - като създадените от човека молекули, за по-бързо и ефективно улавяне на парниковите газове от околната среда.“

    Изследователите са използвали компютърни симулации, за да предвидят с точност как молекулите ще се сглобят в новия порест материал - метод, който според Литъл може да бъде допълнително усъвършенстван в бъдеще чрез използването на изкуствен интелект (ИИ).

    Той каза: „Комбинирането на изчислителни модели като нашите с нови технологии за изкуствен интелект може да създаде безпрецедентно предлагане на нови материали за решаване на най-належащите проблеми с атмосферните газове. Ако успеем да използваме ИИ, за да ги прогнозираме по-бързо и по-точно, тогава наистина ще ускорим темпото, с което откриваме нови видове порести материали, без да се налага да ги разработваме предварително в лаборатория.“

    Литъл описва изследването като „важна стъпка“ към разработването на други материали и добавя, че молекулите със сложна структура могат да се използват и за отстраняване от въздуха на токсични съединения, известни като летливи органични съединения, и могат да играят важна роля в медицината.

    Освен учени от Хериот-Уат, в изследването участват изследователи от Университета в Ливърпул, Имперския колеж в Лондон, Университета в Саутхемптън и Източнокитайския университет за наука и технологии.

    ]]>
    https://clubz.bg/149228 https://clubz.bg/149228 Mon, 29 Apr 2024 09:04:23 GMT Mon, 29 Apr 2024 15:27:09 GMT
    ;Хлъзгав гръб;, ;врат;... и лица назаем Заплахи, обещания и ултиматуми, от които никой не се интересува, червени линии, които са отдавна прекрачени и обезсмислени. Поредната предизборна кампания не е започнала официално, но се вихри с пълна сила. И върви под мотото „лице назаем“ – прекроени идентичности, самозаблуди, политическа амнезия, нови самоличности-стари зависимости...

    "Лъжа е..."

    „Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко. Сега всички се борят за любовта му.“ Така синтезира сегашната картина политологът Първан Симеонов.

    Самият Борисов сподели поредица от мисли, за да стане ясно, че „всичко му е точно“ – коктейл от заплахи, хвалби и растящо задоволство.

    В понеделник

    "Или ще спрат да преиначават, или тези служебни правителства може да изкарат много дълго." – Борисов повтори през седмицата тази си реплика в различни версии и то на фона на служебен кабинет, оглавяван от дългогодишен партиен кадър и непрестанни връщания в управлението на хора от правителствата на ГЕРБ.

    "Както казва Владислав Горанов - засилва се усещането, че се връщаме на власт“, добави той.

    Как Борисов разтълкува тезата на ПП-ДБ, според която съпредседателят на ДПС се разпорежда в ГЕРБ.

    "Лъжа е, че Пеевски командва ГЕРБ." Ето и един от железните „аргументи“:

    "Когато се създаде ГЕРБ, Делян Пеевски е бил малко дете.“ „Юношата бледен“ Пеевски по това време е на 26 години, обръгнал политически и вече даже следовател.

    В петък

    "Абсолютно всичко е загубено във взаимоотношенията с ПП-ДБ. Те трябваше да подкрепят своите колеги довчера за Росен Желязков, ставаше въпрос на един ден, а не да се съешават с "Възраждане" и да им сядат в скута", добави.

    "Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине“, добави и библейски привкус накрая за сваления в самия му край председател на НС Росен Желязков - действие, определяно като неособено смислено от наблюдатели.

    В неделя

    „Винаги сме работили с ДПС през годините, защото те са системни…Западът знае коя е силната и системна партия. Разбира се, че с "Продължаваме промяната - Демократична България" ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила и власт на ГЕРБ.“ И поиска свои министри - падали му се по ротация.

    Хлъзгавият гръб като метафора, и тя хлъзгава

    Телесните метафори определено в ГЕРБ и ДПС са много тачени. Вероятно като онагледяване на високата политическа естестика на лидерите. Освен любимия на Пеевски "скут", Борисов вкара нова част от тялото в политическото обговаряне. Мотивът за способността му да оцелява беше въведен с метафората за хлъзгавия гръб. И тя, хлъзгава някак…

    "Когато някой си прави предизборна кампания на мой гръб, трябва да знае, че той е голям и хлъзгав. Много се катериха по него и много падаха", закани се още Борисов отново по адрес на доскорошните си партньори в сглобката заради техните призиви да се откаже от Пеевски.

    След гърба се появи и врат - вече в реплика на Кирил Петков.

    И един врат: "Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава“

    „Освен че има голям гръб, има и голям врат. На който в момента е увиснал г-н Пеевски и го задушава. Г-н Пеевски е голям и хлъзгав камък на врата на Борисов“, реагира на хлъзгавия гръб Кирил Петков.

    "България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната", не закъсня отговорът на съпредседателя на "Продължаваме промяната", като продължи линията на "ултиматума" на ПП-ДБ за разделяне на Борисов от Пеевски.

    В странното решение на предизборната реторика на коалицията Борисов е онзи, който е изпаднал под лошо влияние, но може да се поправи. Във формулата не става ясно как той ще се откъсне от тая зависимост, явно доста здрава, но се предполага, че това ще е голямото му желание да бъде в коалиция отново с ПП-ДБ, което обаче той умело прикрива от доста дълго време, още след като получи легитимацията на правителство на сглобката.

    Известно противоречие дойде и от заявката на Лена Бориславова: "Под никаква форма няма да работим с ДПС. Пеевски е шеф на ГЕРБ". Ако няма да работят с ДПС и Пеевски е шеф на Борисов, не следва ли, че не трябва да работят по никакъв начин и с Борисов.

    Линията на Пеевски – "коалицията на пудела"

    В типичния си махленски стил Пеевски използва удобно непремислено подадената му от ПП-ДБ топка на оставката на Желязков, за да започне да повтаря темата за "коалицията на пудела" (Пуделът всъщност е в топ 3 на най-интелигентните животни в света и кучето вероятно трябва да бъде оставено на мира като нарицателно, но политическата мисъл у нас не се отличава с размах, освен ако нещо телесно не е намесено).

    „Кирил Петков е като един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя, бъдете сигурни, от днес ви го предричам“, повтори той, а рефренът за пудела се очертава като крайъгълен камък за „здравите сили“.

    „Тя не се разпознава“

    Бившата ГЕРБ-министърка на туризма Николина Ангелкова също се оказа обхваната от пристъп на амнезия, от която нерядко страда и партийният лидер. Борисов понякога забравя, че познава или е виждал публично някои свои министри или верни кадри, но на всеки може да се случи, особено ако има "хлъзгав гръб".

    Ангелкова обаче ще го надмине - напът е да забрави дори себе си.

    „Ролята на Николина Ангелкова предстои да се изясни. Тя няма спомен за такова нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя, или не. Тя не се разпознава“, обяви градската прокурорка на София Илиана Кирилова във вторник за снимка от аферата на пудела, пачките и часовника.

    (Незнайно защо в социалните мрежи по този повод се появиха размисли и коментари за силата на пластичната хирургия.)

    В интересна игра на идентичности се спусна и друг кадър на ГЕРБ Димитър Главчев, който направи шеметно движение и от шеф на Сметната палата стана служебен премиер, и външен министър дори. Дали му се налага сутрин пред огледалото да се припомня, че притежава толкова всеобхватна експертиза?

    „Лъснаха зависимости“

    Тези избори въобще се очертават като нова вълна на сменени самоличности. Бляскав пример даде евродепутатката-журналистка от БСП Елена Йончева, която рязко припозна Делян Пеевски, въпреки че в Европарламента години наред твърдеше, че води битки срещу завладяната държава.

    Санкционираният по „Магнитски“ съпредседател на ДПС обясни поканата към Йончева само с безкористни мотиви.

    „Тя е достоен представител за гражданската квота на ДПС, защото тя е „един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите, на хората“, накратко казано – всичко, към което ДПС, и в частност Пеевски, се стреми. А вероятно по този нов негов проект за известни имена няма да е само Йончева.

    „Лъснаха зависимости“, коментира с нескрито задоволство новия политически пристан на дългогодишната си партийна критичка лидерката на БСП Корнелия Нинова

    Една особена комбинация

    Седмицата въобще беше богата на предизборни сюжетни линии с участнички, които Нинова е прогонвала от БСП, защото са се противопоставяли на управлението ѝ. Става си за сериал със заглавие – „Всички мои деца (бивши)“.

    Една особена комбинация от Мая Манолова и Ваня Григорова се роди от такива участнички.

    „Патерици на ГЕРБ“ по Нинова. Нещо като проверка за президентски проект, според анализатори. А Григорова, иначе изживяваща се като гласа на пролетариата, сподели свои мисли:

    "Гласът на Делян Пеевски не е по-различен като тежест от гласа на Христо Иванов."

    Върви постепенно придвижване от „приемливия Борисов“, "всички обичат Борисов" към „какво му е лошото на Делян Пеевски“. Крачката е съвсем малка, незабележима дори.

    ]]>
    https://clubz.bg/149227 https://clubz.bg/149227 Mon, 29 Apr 2024 08:40:16 GMT Mon, 29 Apr 2024 09:31:16 GMT
    FT: Западните банки в Русия са платили 800 млн. евро данъци на Кремъл Най-големите западни банки, които остават на пазара в Русия, са платили на Кремъл повече от 800 милиона евро под формата на данъци през миналата година. Това е четирикратно увеличение спрямо данъчните плащания, които са извършвали към руската държава преди началото на войната в Украйна – през февруари 2022 г., въпреки обещанията да минимизират експозицията си към Русия, предаде в. "Файненшъл таймс", цитирани от БТА.

    Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия — "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International), "Уникредит" (UniCredit), Ай Енд Джи (ING), "Комерцбанк" (Commerzbank), "Дойче банк" (Deutsche Bank), "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) и ОТП (OTP), са отчели обща печалба от над 3 милиарда евро в Русия през 2023 г.

    Сумата е над три пъти по-голяма от съответния резултат на западните банки преди войната в Украйна, през 2021 г., като е била частично генерирана от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия.

    Скокът в рентабилността им доведе до данъчни плащания към руския бюджет за около 800 милиона евро, спрямо едва 200 милиона евро през 2021 г., според анализ на британския финансов ежедневник. Американските кредитори "Ситигруп" (Citigroup) и "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase) също постигнаха печалби в Русия.

    Данъците, платени от европейските банки, еквивалентни на около 0,4 процента от всички очаквани неенергийни бюджетни приходи за Русия за 2024 г., са пример за това как чуждестранните компании, останали в страната, помагат на Кремъл да поддържа финансова стабилност въпреки западните санкции.

    Чуждестранните кредитори са се възползвали не само от по-високите лихви, но и от международните санкции срещу руските банки. Подобни мерки лишиха конкурентите им от достъп до международни платежни системи и увеличиха собствената привлекателност на западните банки за клиентите в страната.

    Повече от половината от 800 милиона евро данъчни плащания на европейските банки идват от австрийската "Райфайзен банк интернешънъл", която има най-голямо присъствие в Русия от чуждестранните кредитори.

    Печалбите на "Райфайзен банк интернешънъл" от операции в Русия са се увеличили повече от три пъти - до 1,8 милиарда евро през 2023 г. спрямо 2021 г. Това представлява половината от общата печалба на австрийската група, в сравнение с дял от около една трета преди войната.

    В допълнение към редовните данъчни вноски през миналата година, австрийският кредитор е платил 47 милиона евро в резултат на извънредна такса, която Кремъл наложи на някои компании.

    В същото време обаче "Дойче банк", "Комерцбанк" и унгарската ОТП значително са намалили присъствието си в Русия, са посочили техни представители.

    Въпреки закриването на корпоративния си бизнес и бизнеса си с търговия на дребно в Русия, "Ситигруп", четвъртият по големина кредитор в САЩ, който е спечелил 149 милиона долара печалба и е платил данъци за 53 милиона долара в Русия през 2023 г., стана четвъртият най-голям данъкоплатец сред западните банки в Русия, според изчисления на Киевското училище по икономика въз основа на данни на Руската централна банка.

    Друг американски гигант - "Джей Пи Морган Чейс", е спечелил 35 милиона долара и е платил 6,8 милиона долара данъци през 2023 г.

    ]]>
    https://clubz.bg/149226 https://clubz.bg/149226 Mon, 29 Apr 2024 08:39:31 GMT Mon, 29 Apr 2024 08:50:03 GMT
    Главчев: Целта е да убедим избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно

    "Категорично ще предприемем всички мерки във всякаква област, така че да се случват честни избори. "

    Това обяви служебният премиер Димитър Главчев днес в ЦИК, където бяха изтеглени номерата на машините, които ще бъдат удостоверени от експерти за предстоящия вот две в едно на 9 юни.

    "Искам всички да се убеждават, че през целия процес всичко ще бъде публично, прозрачно и пред очите на всички български граждани", допълни Главчев, и благодари на журналистите, че са отразили тегленето на номерата. "Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно и в крайна сметка да бъде възстановено доверието в изборния процес, което ще доведе до разширяване на активността на българските граждани."

    Служебният премиер отказа да коментира как реториката на политиците влияе на доверието в изборите. Попитан дали има доверие на МВР-министъра Калин Стоянов, той отбеляза:

    "Към всички министри, които са членове на моя екип, имам доверие."

    На събитието присъстваха и членовете на ЦИК, на обществения съвет към ЦИК и представители на политическите партии. От избирателната комисия обявиха, че до края на април - т.е. утре - ще приключи актулизирането на методиката за удостоверяване на съответствието на даден тип машина с изискванията на Изборния кодекс и техническите спецификации.

    За удостоверяването ще се ползват МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, но Министерството на електронното управление търси и 10 външни експерта за удостоверяването. Сред изискванията са експертите да имат компетенции и опит в анализа на защитен софтуер, езиците C++, Debian/Ubuntu познания и други.

    Всичко това е нужно, след като миналата година ЦИК отмени машинното гласуване на местния вот през октомври заради липсата на решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

    ]]>
    https://clubz.bg/149225 https://clubz.bg/149225 Mon, 29 Apr 2024 07:29:53 GMT Mon, 29 Apr 2024 08:36:48 GMT
    Тагарев: Атаките срещу мен бяха от ревност Вярно е, писал съм SMS-и на Бойко Борисов.

    Това обяви по бТВ в понеделник сутрин бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

    „Аз опитах диалог с Бойко Борисов, писах му SMS-и. Той някъде в медиите обяви, че съм му писал SMS-и. Вярно е, защото беше много важно да не се бави решението за военната помощ за Украйна, но се бавеше.

    Винаги съм търсил контакт. Канил съм ръководството на Комисията по отбрана в НС. На 2 януари тази година в Държавен вестник е публикуван меморандумът, на чиято основа може да започне подготовката и изнасянето“, твърди той.

    Тагарев беше много критикуван от коалиционните партньори ГЕРБ в предишния кабинет, като при ротацията, която така и не се случи, оттам искаха той да бъде сменен. Според бившия министър от партията на Борисов са спъвали негови действия.

    „Атаките от БСП, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и други извънпарламентарни партии ги считам като част от играта. Те атакуват не само Тагарев, а политиката, която се води от кабинета с подкрепата от Народното събрание. Неприятни бяха атаките от страна на ГЕРБ, тъй като разчитахме на тяхната подкрепа. Те задържаха документи, бавеха неща", уточни той.

    „Според мен атаката беше от ревност. Тези евроатлантици, които споменахте (Бойко Борисов и Делян Пеевски – бел. ред.), държат да бъдат не само най-изявените, но и единствените. Ако не са, това предизвиква ревност“, смята Тагарев.

    Той даде и пример.

    "Преди две седмици се вдигна шум, че е приета Програмата за инвестиции в отбраната. Внушението беше, че това е позитив от служебното правителство. Ами, тази програма отлежаваше 4 месеца в парламента. Ние внесохме важно решение на Министерския съвет още от 23 февруари. Едва след като се смени правителството, решението за помощта за Украйна беше прието в комисия и в пленарна зала, но преди това месец и половина беше бавено. Това са PR ходове“, посочи той.

    Тагарев коментира срещата между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ДПС Делян Пеевски, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и кмета на Ямбол Валентин Ревански, на която беше обявено, че за строителството на българската военна база в Кабиле „не е отпуснат нито 1 лев“:

    „Защото не е завършило проектирането. Вероятно и до момента не е завършено проектирането на базата. Необходимо е време на възложителя. В момента, в който изискванията бяха готови, ние взехме решение да се обърнем към агенцията на НАТО за доставки и осигуряване и те да менажират този проект. Към края на нашия кабинет те идваха в София, имаше срещи с мой зам.-министър. Има технологично време и нищо не става от днес за утре“.

    „Въпросът с финансирането е сложен. След като стана ясно, че ротацията няма да успее, се въздържах да взимам сериозни ресурсни решения. Има искания за надграждане на авионика на самолети за десетки милиони, има искания, след като са установили в края на миналата година, че има проблеми с отводняването на пистата в Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ – става въпрос за десетки милиони. Бюджетът от тази година, в който могат да се взимат решения, не стига за тези неща, а има много други, които трябва да бъдат финансирани“, обясни той.

    „Ние повишихме заплатите на военнослужещите с 10% от август миналата година и с още 10% от януари тази година. Още 35 милиона лева има в бюджета за поощряване на набирането на военнослужещи и дефицитни специалности. Всичко това се случва на фона на увеличение на пенсиите, заплатите и се спазват Маастрихтските критерии за дефицита“, допълни Тагарев.

    Тагарев даде висока оценка на сегашния служебен министър Атанас Запрянов.

    „Познавам ген. Атанас Запрянов от 90-те години. Тогава бяхме директори. Работели сме заедно. Той е много високо подготвен. Ценен е. Бил е военен представител в НАТО. Има много задълбочени знания и опит. Той беше зам.-министър на отбраната в кабинетите „Борисов 2“ и Борисов 3“. Той беше номиниран за министър на отбраната в проектокабинета „Габровски“. Той е припознат от ГЕРБ като техния човек в отбраната. Поканата да стане зам.-министър в кабинета „Денков“ беше лично от мен. Там няма никакво влияние. Аз го ценя с качествата и познанията, които има“, каза още бившият министър на отбраната.

    ]]>
    https://clubz.bg/149223 https://clubz.bg/149223 Mon, 29 Apr 2024 07:23:52 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:43:33 GMT
    Синя зона в неделя и до по-късно предлага зам.-кметът по транспорт на София Правилата за синя зона в София са остарели и неефективни, обяви зам.-кметът по транспорта на столицата Илиян Павлов в ефира на БНТ.

    "Прекъсването на зоната в неделя затормозява живеещите в центъра на София. Също така зоната работи до прекалено рано вечер. Обсъждат се различни идеи, но всички те варират по западен модел, който показва правилните стъпки тази зона да се реформира", смята той.

    Дали ще има зона и в неделя е от правомощията на Столичния общински съвет, подчерта зам.-кметът.

    Павлов заявява, че новото ръководство на Столична община вече работи за по-добра градска мобилност. Но призна, че това ще отнеме време, защото "положението, което заварваме, не е добро".

    "Тази година заложихме доста милиони за изгажзането на нови паркинги, ще се строят буферни паркинги на трите линии на метрото. Имаме бюджет, който ще използваме за проектирането на 15 монтажни паркинги в кварталите. Буферните паркинги вървят успоредно със строежа на метрото", отбеляза зам.-кметът.

    С новия бюджет за транспорт има средства за всичките му направления, подчерта той - от 7 май се пуска нова трамвайна линия, а нископодови и климатизирани трамваи ще въвят по линия 6.

    Ремонтът на бул. "Патриарх Евтимий" пък е за да не се ползва само от автомобили, с изграждането на велоалея и бус лента ще бъдат включени всички участници в движението, стана ясно още от думите на Павлов.

    Загубата на паркоместа ще е минимална, обмислят се още такива - около стадиона "Васил Левски".

    "Създавайки алтернатива за хората, които отиват с кола в центъра, всъщност помагаме на жителите в центъра, тъй като това ще намали трафика и ще освободи повече паркоместа за тях", отбеляза зам.-кметът на София.

    ]]>
    https://clubz.bg/149222 https://clubz.bg/149222 Mon, 29 Apr 2024 07:03:03 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:29:56 GMT
    Пенсионер се брани с бухалка от крадец Възрастен мъж е пострадал при опит да спре грабител в дома си. Пенсионерът се защитавал с бухалка, след като маскиран мъж е нахлул в апартамента му. 38-годишният нападател вече е известен и е привлечен като обвиняем. По случая работи Районната прокуратура в Добрич, предаде днес Нова тв.

    „Случаят е от 22 април. Пред дома на пострадалия обвиняемият се е преоблякъл с черно яке, анцуг, шал и шапка, за да не бъде разпознат. След това се насочил към апартамента и отворил е вратата, тъй като жилището било отключено.

    Насочил пластмасов пистолет към собственика. Възрастният мъж успял да го изтръгне от ръцете му, взел една бухалка и нанесъл няколко удара по извършителя. Крадецът обаче отвърнал на нападението и ударил пострадалия по главата. Взел чанта и портфейл, в които имало общо 750 лева”, обясни в ефира на Нова тв прокурор Даниел Илиев.

    По негови думи пострадалият е без опасност за живота.

    Заподозреният е задържан за срок до 72 часа. Прокуратурата е поискала от Районния съд в Добрич да му бъде взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, като това искане е било уважено.

    ]]>
    https://clubz.bg/149221 https://clubz.bg/149221 Mon, 29 Apr 2024 06:52:21 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:59:56 GMT
    НОИ с уточнение: хората с увреждания нямат право на великденска добавка Националният осигурителен институт стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение бе взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката.

    Така право на великденска добавка добиха около 534 000 души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

    Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа.

    Услугата "личен асистент" е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на човек с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, той няма право на великденска добавка, уточняват от НОИ.

    Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения.

    Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение, пишат от НОИ.

    ]]>
    https://clubz.bg/149220 https://clubz.bg/149220 Mon, 29 Apr 2024 06:51:11 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:00:59 GMT
    Петролът поевтиня на фона на изгледи за намаляване на напрежението в Близкия изток Цените на петрола се понижиха в първия търговски ден за седмицата в Азия, изтривайки ръстовете от края на миналата седмица, тъй като мирните преговори между Израел и "Хамас" в Кайро дават надежда за намаляване на опасенията за разрастване на конфликта в Близкия изток, а данните за инфлацията в САЩ допълнително помрачиха перспективите за намаляване на основните лихви в САЩ, предава Ройтерс.

    Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиняха с 1 долар или 1,1 на сто до 88,50 долара за барел.

    Котировките на американския лек суров петрол се понижиха с 84 цента или 1 на сто до 83,01 долара за барел.

    Днес се очаква делегация на "Хамас" да посети Кайро за водене на мирни преговори, каза представител на палестинската ислямистка групировка пред Ройтерс.

    Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че планираното нахлуване в Рафах, където има над един милион разселени палестинци, може да бъде отложено в случай на сделка, която включва освобождаването на израелски заложници, предава БТА.

    ]]>
    https://clubz.bg/149219 https://clubz.bg/149219 Mon, 29 Apr 2024 06:45:34 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:48:54 GMT
    Подписът, принтерът, Корал... Как бивш съратник на Кирил Петков го обвини в измама Като адвокат дясната ръка на Кирил Петков - Лена Бориславова, е фалшифицирала документи, за да излезе той от Управителния съвет на неправителствената организация "Да запазим Корал" - изискване по закона за администрацията. Става въпрос за 2021 г., когато днешният съпредседател на "Продължаваме промяната" бе назначен за служебен министър на икономиката.

    Историята е на няколко дни, като бе публикувана от сайта "Биволъ", а днес, с лицето си, за да я разкаже застана и бившият съратник на Петков по опазването на един от трите плажа за природосъобразен туризъм Атанас Русев. Бивш, защото от години отношенията им са влошени, съдейки и по публикациите във фейсбук групата на организацията.

    Русев, както и журналиситът от "Биволъ" Асен Йорданов, бяха гости в ефира на бТВ. Двамата обвиниха Петков, Бориславова, която стана впоследствие шеф на кабинета на Петков като премиер, както и бившия председател на Народното събрание, сега заместник - Никола Минчев, в документна измама и фалшифициране на подписи. Като дори цитираха номера на принтера, на който това е било извършено, според тях.

    Както стана ясно, действието се развива през 2021 г., но сега, три години по-късно, вече е намесена и ДАНС.

    "Излязъл съм през 2021 г. от организацията, гордея се, че запазихме плажовете за природосъобразен туризъм - и трите.

    Изведнъж отникъде в предизборната кампания, поредният фишек от ДАНС идва три години по-късно: "страшно е, че Кирил Петков е излязъл от организацията..."

    Едновременно с това разбрах, че съм си слагал и ботокс - в един от вестниците. Те могат да си измислят страшно много компромати: ПИК, "Гласове", "Биволъ", някакви измислени медии..." - бе реакцията на Кирил Петков вчера пред БНР.

    А днес излезе и с нарочен фейсбук пост (виж долу), в който обвини Русев, че ходатайствал за това да извади свързвания със СИК Румен Николов - Пашата от "списъка с 19 потенциални престъпника на дълбоката държава", който Петков даде на прокуратурата през 2022-а.

    За какво става дума?

    На 27 април "Биволъ" публикува материал, озаглавен "Кирил Петков е влязъл във властта с фалшиви документи и измама".

    В основата е изискването на Закона за администрацията:

    "Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация".

    "Да запазим Корал" е юридическо лице с нестопанска цел. Според антикорупционния закон лицата имат месец да направят постъпки да се освободят от старите си търговски или НПО длъжности.

    Указът за назначаване на служебния кабинет е от 10 май 2021 г., а реално Петков встъпва в длъжност на 12-и.

    "Кирил Петков е бил "освободен" от длъжността си на управител в сдружението за защита на Корал, но с цената на фалшифицирано пълномощно, фалшиви документи, протоколи и подписи на другите членове от сдружението. Неистинските документи са били входирани в Агенцията по вписванията не от друг, а персонално от адвокат Лена Бориславова, с нейния квалифициран електронен подпис (КЕП)" - твърди "Биволъ".

    Според статията "на 13 май в 1:39 часа след полунощ, Лена Бориславова си изготвя фалшиво пълномощно, с което може да се разпорежда напълно с гражданското сдружение "Да запазим Корал", и подписва това пълномощно с фалшив подпис на председателя на сдружението Атанас Русев. Подписът на пълномощното не е саморъчно положен, а е изкопиран 1:1 от официални документи на сдружението, в случая спесимен на подписа на управителя на сдружението."

    Русев потвърди тази сутрин по бТВ, че не е полагал подпис.

    Същата нощ е изготвен и протокол от Общото събрание на дружеството на 6 май 2021 г., с една-единствена точка в дневния ред - освобождаването на Кирил Петков от Управителния съвет на сдружението. На негово място в УС влиза Мартин Драгулев, който наследява целия бизнес на Петков, но е непознат за НПО-то, четем още. В протокола също фигурират подписи - на Русев и Драгулев, като Русев отново отрича да е подписвал собственоръчно.

    Следва протокол относно разлепване на покана за свикване на Общо събрание с дата 21.04.2021 г., подписан от Кирил Петков. И там има подпис на Атанас Русев, според "Биволъ" и самия него - копиран за трети път от стар документ.

    Последно: фигурира и декларация според закона за юридическите лица - за истинността на гореописаните документи от името на Атанас Русев.

    "На нея също е поставен фалшифицираният подпис на Атанас Русев. Документът е с дата 13.05.2021 г., съставен в 1:41 часа през нощта. Две минути след съставянето на фалшивото пълномощно на Лена Бориславова.

    Фалшифицираният подпис на Атанас Русев е един и същ и в двата документа и си личи, че е сканиран, а не саморъчно положен. Дори си личи квадратчето, с което софтуерно е отрязан само подписът", пише сайтът, като публикува документите.

    Принтер с номер...

    Тази сутрин "Биволъ" излезе с още една публикация по темата: "Никола Минчев и Лена Бориславова - съставители на фалшиви документи за Корал".

    Публикуването на материала съвпадна с участието на Русев и Йорданов в национален ефир, като те разказаха какво според тях показвали метаданните за изготвените документи. Твърдят, че този за истинността им е изготвен от бившия колега на Бориславова в адвокатската кантора Никола Минчев. Иначе съставител и редактор на документите е тя.

    В ефир Йорданов цитира и точния номер на цветния принтер "Коника", като твърди, че с такъв разполага кантората, в която двамата юристи от ПП са работили преди да влязат в политиката - "на петия етаж".

    "Същата машина е заснета, т. е. и оръдието на труда е засечено."

    Русев отрича да е говорил с Петков за излизането му от УС преди три години, нито някога да е разговарял с Бориславова (в случая тя е била адвокат), но пък за него тя е извадила фалшиво пълномощно да се разпорежда със сдружението. Не е имало и общо събрание по това време (имало такова година по-късно и то за промяна на управителния съвет).

    "Всички тези документи са изфабрикувани", заяви Русев.

    Видял в ДАНС въпросните документи, твърди още той. Като после заяви, че е подал сигнал през юни миналата година.

    "Никой не ни е викал в ДАНС, ние сами отидохме в ДАНС" - уточни Йорданов.

    Как сте били изненадани, като сами сте подали сигнала - бяха попитани от водещите на бТВ. На което Русев заяви, че те са подали сигнал, че се е случило нещо неправомерно, а вече в ДАНС установили пълния обем да документите. От думите му се разбра, че не всички били публикувани първоначално на сайта на Агенцията по вписванията.

    Защо чак сега?

    А защо чак сега, и то преди избори, за нещо, което Русев твърди, че е установил отдавна?

    - Защото сметнал, че докато Петков е премиер, Бориславова шеф на политическия му кабинет, принципалът на Агенцията по вписванията е министърът на финансите, разбирай - Асен Василев (другият съпредседдател на ПП), документите щели да "изчезнат".

    Това обаче беше преди повече от две години, припомниха му водещите. Отговори Асен Йорданов: че разбрали, че докато Петков е бил в "сглобката", прокуратурата девет месеца "шиканирала случая". Двамата с Бориславова дори не били разпитани, а казусът е в Бургас, при все че участниците са в София.

    Русев бе попитан и кога е развалил отношенията си с човека, с когото ги е свързвало 20-годишно приятелство. Откакто Петков станал премиер, твърди. След което разказа, че това е станало заради съмишленика му в каузата за опазване на горите Александър Дунчев, който "замалко" не бил застрелян от НСО при среща с Петков и Бориславова.

    За скандал в Министерския съвет между Петков и Дунчев по онова време се знае неофициално отдавна. Но кулоарните разкази не включват разстрел на зеления активист (бивш шеф на агенцията по горите за кратко, после депутат от "Промяната"). В този период трябваше да има трансформация на агенцията по горите, според предизборното обещание на ПП, която така и не се осъществи.

    Дунчев пък обвиняваше публично коалиционния партньор БСП в безпринципни назначения в сектора, който се падна на левицата при реденето на министерските постове. Самият Дунчев не разказва тази история. По-късно той се отказа от политиката, обвинявайки ПП, че не е защитила горите.

    Иначе вчера коментира и самата Бориславова.

    "По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание. И всичко, което мога, ще съдействам на всякакви разследващи органи да излезе истината.

    Бил ли е, или не Петков част от УС на Сдружението към момент, в който той е встъпил в длъжност като министър на икономиката? Това са факти, които могат да се видят в Търговския регистър", заяви тя.

    Кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?

    След двата материала и участието на Русев в бТВ, Петков реагира с фейсбук пост - с обвиненията за Пашата.

    "Смут в дълбоката държава:

    Познавах Атанас Русев като кайтист и активист на каузата за плаж Корал.

    За пръв път разбрах, че Атанас Русев има и друго лице през 2022.

    През февруари 2022, тогава като премиер, подадох списък от 19 лица на Иван Гешев - в този момент главен прокурор. В списъка е и Румен Николов – Пашата – една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов.

    В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази сутрин така артистично се възмущаваше от „неправдите“, ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък.

    Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер, точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва да бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

    След това се обади на баща ми, когото познава също от Корал и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпници на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидетел на този разговор и може да го потвърди.

    И сега питам - кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?

    Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?"

    Превантивно попитан за това, Русев призна, че познавал Румен Николов, но не можа да си спомни подобно обаждане. Бил никой, че да ходатайства за такива работи.

    Никола Минчев: Нямам общо

    "По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на "Да запазим Корал". За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин", коментира днес и Никола Минчев.

    "Ако ме бяха попитали колегите Ви от "Биволъ", щях да им кажа същото", добави той.

    ]]>
    https://clubz.bg/149218 https://clubz.bg/149218 Mon, 29 Apr 2024 06:20:34 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:55:14 GMT
    Президентът наложи вето на закона за инвестициите, с който по ;втория начин; се ощетява природата Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес.

    Това съобщиха днес от "Дондуков" 2.

    Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

    Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите му от 2017 г. и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон, припомнят от администрацията на държавния глава.

    За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение.

    Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

    Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

    Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

    По втория начин

    Мотивите на държавния глава до голяма степен съвпадат с тези на природозащитните организации, които първи предупредиха за подводните камъни в поправките, инициирани от партньорите ГЕРБ и ДПС.

    По познатата схема чрез преходни разпоредби ДПС и ГЕРБ правят предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, с които драстично ограничават възможностите за защита на околната среда и здравето на хората, предупредиха от "Зелени закони" още в средата на април. "По втория начин", т.е. в заключителните разпоредби на закона за инвестициите, партньорите предложииха изменения и в Закона за устройство на територията, в Закона за енергията от възобновяеми източници, както и радикални промени в Закона за опазване на околната среда. Въпросните промени бяха внесени между четенията, което предполага че не само нямат общо с основните текстове, а и че не са подложени на обществено обсъждане и както отбелязва държавният глава - нямат и финансова обосновка.

    С решението на ГЕРБ и ДПС се предвижда:

    1. Решенията за необходимостта от ОВОС и решенията по ОВОС да важат не 5, а 15 години: така те ще позволяват дори при променени параметри и нараснало застрояване даден проект да не бъде оценяван повторно и да се пренебрегне кумулативния ефект от множество разрешения в една територия.

    2. Редица мащабни проекти да не подлежат на обжалване на втора съдебна инстанция – постулат, който трябваше да отпадне от 1 юли 2024 г., но сега депутатите се отмятат от думата си, дадена за тази мярка за прозрачност, която отложиха при последните промени в ЗООС през 2022 г.

    3. И двете предложени изменения представляват отслабване на степента на природозащита, което е в разрез с правото на Европейския съюз, което изисква нейното засилване (чл. 3, ал. 3 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) и чл. 191 от Договора за Функционирането на Европейския Съюз (ДФЕС). В противоречие с принципите на екологичното право под благовидния предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по своя мащаб проекти с мълчаливо съгласие, тоест само с изтичане на някакъв срок и без никаква оценка от компетентния орган по околна среда.

    4. Решения по ОВОС, които по действащия закон са загубили правно действие, да бъдат възкресени.

    Въпросният проект на ГЕРБ-ДПС бе толкова важен за тях, че председателят на парламента Росен Желязков (вече бивш) дори го разпореди за окончателно гласуване на извънредно заседание в следобяда на 19 април.

    Утре трябваше да е последният работен ден на 49-ото Народно събрание преди да се разпусне във великденска ваканция, считано от 3 май, която ще прерасне в предизборна до 9 юни. Според промените в Конституцията обаче парламентът действа и при служебно правителство, така че депутатите могат да се съберат във всеки момент, в който решат. В случая - очаква се тази седмица да гледат президентското вето, най-късно - на 2 май.

    ]]>
    https://clubz.bg/149217 https://clubz.bg/149217 Mon, 29 Apr 2024 05:28:44 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:21:56 GMT
    Продължава разчистването на паднала стена по АМ ;Струма; - издържала ;цели; 14 години Подпорна стена на т. нар. автомагистрала "Струма“ се срути върху пътното платно вчера, а разчистването на земната маса продължава и днес. Все още е затворено за движение платното в посока София от кръговото на Драгичево (както стана ясно при фаталната катастрофа с македонски граждани - такава магистрала няма, тя нито е издадена пред комисия, нито покрива критериите за магистрала - б.р.).

    „Около 3500 кубика земна маса е отстранена от зоната на срутването. След интензивните валежи от последните дни се забелязва преовлажняване на глинести пластове, довело до срязването на стената.

    От стената са паднали 24 метра. Оценката е, че около 5000 кубика земна маса ще бъдат извозени“, посочи пред бТВ днес инж. Даниел Иваничков, директор „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

    „Трябва да сме приключили до утре с разчистването. След това ще бъде направена оценка за последващото възстановяване. Магистралата ще бъде затворена до утре със сигурност. След това ще бъде отворена за леките автомобили“, добави той.

    „Стените в участъка са на 14-годишна възраст. Правени са при изграждането на АМ „Люлин“. Не са много стари, не са много нови – природата си е природа. Останалите стени не са мръднали. Ще бъдат предприети действия за почистване на отводнителите им, което е регулярен процес“, каза още инж. Даниел Иваничков.

    „Непосредствената причина за падането на стената са дъждовете, които са преовлажнили земните маси зад подпорната стена, създали са един значителен земен масив, който е довел до срязването на стената. Няма щети по пътя, което означава, че е нарушена устойчивостта на откоса“, обясни проф. Стефчо Стоев от Минногеоложкия университет.

    „Това е стар свлачище участък. За него се знае. Той е слабо място на магистралата. По-надолу са извършвани мероприятия по укрепване на откоса. Ние сме в периферията на тази зона. Целият този район е свлачищен. Почвите са податливи на свличане“, коментира той.

    „АМ „Люлин“, сега „Струма“, е изградена при едни много сложни геоложки условия. Само в рамките на едни 7 километра имаме три големи свличания. Преди първия тунел има, между първия и втория тунел има много голямо свличане, което беше овладяно много трудно. Този участък е слабо място.

    Извършвани са укрепителни мероприятия. Цялата тази част на Пернишката котловина се характеризира със сложни условия. Пътят между Драгичево и Владая е с няколко свлачища. По железопътната линия влаковете се движат с намалена скорост заради свлачищни процеси. Районът е предразположен. Очевидно е трябвало да бъдат извършени по-сериозни укрепителните мероприятия“, допълни пък ръководителят на катедра „Хидрология и инженерна геология“ проф. Стефчо Стоев.

    ]]>
    https://clubz.bg/149216 https://clubz.bg/149216 Mon, 29 Apr 2024 05:20:43 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:41:58 GMT
    8 души се впускат в битка за Европейската комисия Осем души се впускат в битката за най-висшия пост в ЕС – председател на Европейската комисия.

    Фактическото начало на тази битка е тази вечер в 19 часа средноевропейско (20 ч българско време). Тя ще започне в Маастрихт.

    Стартът на състезанието е третият поред Маастрихтски дебат, организиран от авторитетното брюкселско издание „Политико“. Той ще се проведе в нидерландския град Маастрихт – мястото, където се роди настоящият Европейски съюз.

    Девет от общо 10 регистрирани европейски партии ще участват в изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни. Осем партии имат своя водещ кандидат, известен с немското име Spitzenkandidat. Такъв не е определила единствено партията Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). А Европейската демократическа партия (ЕДП) няма да участва във вота.

    До 2019 г. водещият кандидат на спечелилата най-много гласове партия ставаше председател на Европейската комисия. Това обаче бе нарушено преди пет години, когато системата бе „убита“ след намеса на френския президент Еманюел Макрон. И вместо германеца Мандред Вебер, който бе кандидатът на ЕНП, начело на ЕК застана неговата сънародничка и съпартийка Урсула фон дер Лайен.

    Дебатите ще бъдат върху три основни теми. Те са избрани от младите в Европа чрез проучване на университета в Маастрихт. Темите са климатичните промени, външна политика и политика на сигурност и демокрацията в ЕС.

    Ето и осемте кандидати, представени от „Политико“. Те са подредени по латинския азбучен ред на фамилните им имена.

    Валтер Байер

    Партия на европейската левица (ПЕЛ)

    Роден е през 1954 г. във Виена. Той е доктор по икономика и бивш национален председател на Австрийската комунистическа партия (АКП). От 2022 г. оглавява ПЕЛ. За себе си казва, че се бори за съюз между демократичните и прогресивните сили в Европа, за да отговорят на обществените и екологичните предизвикателства в полза на мнозинството. Като дете Байер е мечтаел да стане театрален режисьор.

    Бас Ейкхаут

    Европейска зелена партия (ЕЗП)

    Роден е през 1976 г. Нидерландският евродепутат е водещ кандидат заедно с германската си колежка и съпартийка Тери Райнтке. Ейкхаут е завършил екология. Преди да започне политическата си кариера е участвал в редица изследователски проекти, свързани с климатичните промени, селското стопанство, обработването на земята и биогоривата. Той бе водещ кандидат на ЕЗП и през 2019 г., когато партията постигна най-големия си успех в историята на европейските избори. В коалиция с Европейския свободен алианс (ЕСА) тя стана четвъртата политическа сила в Европейския парламент и осигурява мнозинството на проевропейските партии. Като дете Ейкхаут мечтаел да се присъедини към „Грийнпийс“ и да се бори срещу китоловните кораби.

    Валериу Гилецки

    Европейско християнско политическо движение (ЕХПД)

    Роден е в Молдова, но има и румънско гражданство. Той оглавява ЕХПД – единствената европейска политическа партия, която открито проповядва християнските ценности в политиката. Гилецки има два мандата като депутат в родната си Молдова, като дори е бил зам.-председател на парламента в Кишинев. Едното му висше образование е електроинженерстнво. Той е и бакалавър по теология. Същевременно Гилецки е пастор и бивш председател на Европейската баптистка федерация. А като дете, подобно на всички деца в СССР, мечтаел да стане космонавт.

    Урсула фон дер Лайен

    Европейска народна партия (ЕНП)

    Майка на 7 деца, по образование лекар, през последните 20 години тя е изцяло посветена на политиката. В родината си Фон дер Лайен е последователно министър на семейството и младежта, на труда и на отбраната. Начело на Европейската комисия германската християндемократка ръководеше вземането на решения за отговори на изключително тежки предизвикателства като пандемията от COVID-19, руската агресия в Украйна и енергийната криза. Същевременно тя работи за целите, които сама постави, за водеща роля на ЕС в световната борба с климатичните промени, засилване на екологично чистите индустрии и спаревдила и конкурентоспособна Европа, която не истовя никого зад борда. Урсула фон дер Лайен се бори за втори мандат, като ЕНП най-вероятно отново ще бъде първа европейска политическа сила след изборите. Тя ще се опита да изгради мнозинство за силна Европа, която да защитава демокрацията, да съхрани благоденствието и да подобри сигурността. Като дете Фон дер Лайен искала да стане археолог.

    Майлис Росберг

    Европейски свободен алианс (ЕСА)

    Тя принадлежи към датското малцинство в Германия и е активист, борещ се „за малки гласове и големи идеи“. Едва 24-гозишна, Росберг е най-младият в историята водещ кандидат за председател на Европейската комисия. Съвсем наскоро тя се завърна от студентски обмен в Испания по програмата „Еразъм“. Като дете Майлис Росберг мечтаела да стане футболистка. Днес тя обича да играе футбол, но само за забавление.

    Никола Шмит

    Партия на европейските социалисти (ПЕС)

    Люксембургският еврокомисар отговаря за заетостта и социалните права. В това си качество той защитава минималните заплати, правата на работниците, възможностите за младите и борбата с детската бедност. В родината си е бил е дипломат и министър на външните работи, на имиграцията и на заетостта. Детската му мечта била да стане фермер.

    Мари-Агнес Щрак-Цимерман

    Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)

    Завършила е журналистика, политология, немски език и литература. 20 години работи като представител на младежко книгоиздателство в родната си Германия. Била е и общински съветник в Дюселдорф. От 2017 г. е депутат в Бундестага. В детските години искала да стане радиоводеща.

    Андерс Вистисен

    „Идентичност и демокрация“ (ИД)

    Сред главните цели на крайнодесния датски евродепутат е спирането на незаконната миграция в ЕС. Той се бори също срещу разширяването на Съюза и прекалено големите според него разходи. Когато бил дете, Вистисен мечтаел да бъде историк.

    ]]>
    https://clubz.bg/149215 https://clubz.bg/149215 Sun, 28 Apr 2024 20:31:33 GMT Mon, 29 Apr 2024 05:00:50 GMT
    Украйна ;избива българи; с български снаряди - дезинформация Украйна избива българи с български оръжия – различни версии на това твърдение се появяват в редица български медии в края на март и в началото на април 2024 г.

    Това е единственият индикатор, който дава времева рамка на твърдението за предполагаем обстрел на селище в херсонска област, в което живеят етнически българи. Броят им варира в различните публикации, а според някои дори става дума за „българско селище”. Макар че много от българските медии не се позовават на никакъв източник, в някои публикации са цитирани руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости, както и обвързаният с Кремъл информационен сайт НюзФронт. Това са единствените източници, до които информацията може да бъде проследена.

    Имало ли е изобщо обстрел с български снаряди над Олешки?

    Информацията, според която е имало обстрел над окупирания украински град Олешки идва от публикации в руските държавни агенции ТАСС и РИА Новости. Всъщност, показаните като доказателство за твърдението снимки на снаряди са били публикувани още през 2022 г. Проверка на Factcheck.bg не стигна до категорична информация кога, къде и дали изобщо са били използвани мунициите.

    Кадрите идват от два поста в онлайн платформата Х, респективно от 13 август 2022 г. и от 28 април 2023 г.

    На снимките се виждат снаряди, произведени в българските военни предприятия „Арсенал АД“ и „Вазовски машиностроителни заводи ЕАД“. Снарядите са производство от 2018 г., а не от 2016 г., както твърдят публикациите в българските медии.

    Второто „доказателство” за твърденията, че са използвани български муниции, е видео, в което украински войници изстрелват снаряд. Видеото е публикувано на 28 април 2023 г. и не може да бъде определено къде е било заснето.

    Някои публикации съдържат и твърдението, че снарядите, използвани за предполагаемия обстрел, са пристигнали в Украйна посредством „сиви схеми” между дружеството „Арсенал” АД и летище Стара Загора. Твърдението се появява на български език за първи път в доказано свързания с Кремъл пропаганден сайт „НюзФронт”, като в последствие то може да бъде намерено почти дословно и в български онлайн издания. В отговор на запитване от Factcheck.bg, Министерство на икономиката и индустрията съобщи, че старозагорското летище няма разрешение за износ на подобни изделия.

    Официалният отговор от министерството гласи, че „от началото на военната операция в Украйна българското дружество „Арсенал” АД, Казанлък, не е подавало заявления и съответно не притежава разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната, за Украйна.”

    „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, собственик на терена, на който се намира летище Стара Загора, от своя страна потвърди, че летището е закрито за полети от 2007 г. насам и че лошото експлоатационно състояние на инфраструктурата „прави и физически невъзможно осъществяването на летателна дейност“.

    Наистина ли град Олешки е български?

    В различните версии на разпространеното твърдение се говори за „българско селище“, наличие на „етнически българи” или се дава информация за 2000 българи, които живеят в херсонска област.

    Последното официално преброяване на населението в Украйна, включително и в Херсонска област, е направено през 2001 г. В областта действително съществува град на име Олешки. В българските медии градът често е наречен „Олешка” или с руското му наименование „Альошка”. Градът е преименуван „Олешки” през 2016 г., за което свидетелства решение на Върховната Рада на Украйна. Преди 2016 г. градът се е наричал „Цюрупинськ“. Проверка на състава на населението в Цюрупинськ според преброяването от 2001 г. показва, че има 0.03% българско население или 69 българи.

    В момента Херсонска област, където където се намира град Олешки, е обявена за част от Руската федерация, показва устав в официалния телеграм канал на администрацията на Олешки общински район. Град Олешки е включен и в изборите за президент на Руската федерация през март 2024 г.

    Тъй като град Олешки е под управлението на Руската федерация, няма как да бъде получена достоверна информация за етническия състав на града от местната администрация.

    Територията на Олешки към този момент е зона на военни действия. Районът не за първи път е обект на сражения, но за първи път в информациите се акцентира върху “българско население” и се говори за „българско селище“.

    Пътят на дезинформацията

    Недоказаната информация, че етнически българи са били обстрелвани от български снаряди, е публикувана за първи път на 27 март 2024 г. в сайта на руската информационна агенция ТАСС.

    Материалът цитира изказване на Алексей Живов, представен като „военен доброволец”, в което той сравнява предполагаемият обстрел с геноцид над етнически българи: „Смело можем да кажем, че се извършва геноцид, който българите извършват над своите културни и етнически сънародници“, казва Живов.

    Проверка на Factcheck.bg показа, че Живов e основател на движение „Национални патриоти на Русия“ и член на дясно радикалната организация „Дясно консервативен алианс“. В своя телеграм канал Живов споделя руски пропагандни послания във връзка с войната в Украйна – че руските войски в Украйна са всъщност „мироопазващи”, например.

    ТАСС публикува и видео, в което трима души, обявени като „представители на българската общност в херсонска област”, апелират към президента Румен Радев с молба да прекрати българските доставки на оръжие за Украйна.

    Участници във видеото са Генадий Недялков, съпругата му Любов Недялкова и Иван Абажер – добре познати на местната общественост фигури, симпатизиращи на окупационната власт.

    Генадий Недялков е обвинен в колаборационизъм от украинската прокуратура. Обръщението на Недялков към българския президент е на руски език. Понастоящем Недялков е част от окупационната власт в Херсон – депутат от листата на „Единна Русия”. Любов Недялкова е съпруга на Генадий Недялков и депутат от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ). Иван Абажер е член на Обществената палата на Руската федерация и на Черноморската асоциация за Международно сътрудничество. Във видеото той говори на руски и казва, че България доставя на „украинските нацисти” „оръжия за масово унищожение” – това е напълно невярно, тъй като оръжия за масово унищожение означава ядрени, химически и биологични оръжия. Онлайн могат да бъдат намерени много негови изказвания в духа на кремълската пропаганда. В интервю по повод честването на трети март, Абажер например казва, че това не е празник на България, а на „руский мир” (руския свят).

    Малко след публикацията в ТАСС от 27 март излизат и материали в българските онлайн издания „Обективно“, „Лентата“, „Скандално”, „Гласове” и „Епицентър” със същите твърдения. Ден по-късно в телеграм канала на Владимир Сальдо, губернатор на област Херсон, е публикуван видеоклип, в който твърденията са повторени. Същият видеоклип е публикуван и в статия на български език в свързаното с Кремъл онлайн издание „Нюз фронт“, пак на 28 март. В рамките на деня, публикации, съдържащи идентични твърдения излизат с подобен текст и съдържание в изданията „Би нюз“, „Гласове“, „Правдa.бг“, “Информиран“, „Критично“, „Факти.бг“, „Класа”, „SafeNews”.

    След затишие от малко над седмица, в началото на април започва втора вълна на разпространение – този път основана на видеоклипа с тримата „представители на българската общност” в Херсонска област. Изданията, които разпространяват информацията, до голяма степен се припокриват със споменатите досега: „Гласове”, „Лентата”, „Новини247”, „От упор”, „ONovini”, „Класа”, „НюзФронт”, „ПИК”, „Свободно слово”, „Епицентър”, „Скандално”, „Труд”.

    Твърденията за обстрел на Олешки с български снаряди не са доказани от руските медии по никакъв начин. Снимките с български снаряди са стари и не могат да се свържат с мястото, на което се твърди, че са използвани. Не може да се каже с точност дали и колко етнически българи живеят в Олешки, но със сигурност не може да се твърди, че е „селище на етнически българи”. Тези аргументи, както и начинът на разпространение на твърденията, показват, че става дума за дезинформационна кампания.

    Целта е да се повлияе върху общественото мнение и институции в България по въпроса за доставката на оръжия на Украйна. „Украйна избива българи с български оръжия” е пропагандно клише, конструирано по същия модел, както „Украйна гори живи българи” и „Украйна руши български паметници”. От самото начало на войната срещу Украйна Кремъл целенасочено се опитва да внуши на българското общество, че Украйна води антибългарска политика и че България не трябва да помага на Украйна, включително с доставка на оръжия.

    Factcheck.bg

    *По темата работи също Свилен Оприков.

    ]]>
    https://clubz.bg/149209 https://clubz.bg/149209 Sun, 28 Apr 2024 14:36:37 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:49:59 GMT
    Най-старата монархия в света: ще има ли Япония императрица Управляващата партия в Япония изглежда върви към промяна на закона, който урежда монархическите въпроси. Целта е да бъде разширено императорското семейство, за да може най-старата монархия в света да избегне кризата, свързана с липсата на наследник. Критиците обаче държат законодателството да не се промени дотам, че жена да може да наследи Трона на хризантемата.

    Либералната демократическа партия, която ръководи Япония в момента, излъчи сигнали, че има готовност да измени позицията си и да направи така, че източноазиатската монархия да може да бъде оглавена и от жена. Традиционалистите в страната са твърдо против подобна реформа. Тя би позволила на жените от императорското семейство да запазват монархическите си права и след като се омъжат. Сега те губят този свой статут, което означава, че техните деца не влизат в сметките за наследници на трона.

    Промени в закона за монархията

    Друго предложение е да се възвърне монархическия статут на части от императорската династия, които бяха изключени от нея след края на Втората световна война в опит да се намали влиянието на императора. Ако тази реформа бъде одобрена, това ще даде много повече възможности за наследници на трона. Професорът по политология в Токийския университет Хироми Мураками смята, че това е добър знак. "Това показва, че управляващата партия най-сетне се вслушва в социологическите проучвания за бъдещето на монархията”.

    Имперският закон сега позволява само мъжките наследници по пряка линия на императора да наследяват трона. Проучвания на общественото мнение обаче показват, че в последните години повече от 70 на сто от японците предпочитат законодателството да се измени и да стане възможно Япония да има императрица.

    "Консерваторите се противят на тази идея и настояват старовремските идеали да продължат да доминират едно общество, доминирано от мъжете”, казва Мураками. "Обнадеждаващо е, че сега това изглежда се променя”.

    По закон само мъж може да е император на Япония. Император Нарухито, който наследи трона от баща си Акихито, абдикирал през 2019 година, има само една дъщеря - принцеса Аико. По-младият му брат принц Акишино също има само дъщери. Това и провокира дискусията за промени в монархическия закон.

    Най-старата наследствена монархия в света

    Опасението, че тронът няма да има мъжки наследник, което би сложило край на имперската династия, чиито корени могат да се проследят до 660 година преди Христа, беше забравено, когато през 2006 г. съпругата на принц Акишино роди син - принц Хисахито. Това обаче не разрешава големия проблем - един мъжки наследник в непрестанно свиваща се династия не е достатъчен. Затова в последните години неколкократно са се провеждали дискусии, които да се опитат да разрешат проблемите на обичаната от повечето японци монархия.

    Въпреки че сегашните предложения изглеждат като стъпка в правилната посока, университетският професор Йохеи Мори смята, че това са просто "машинации” на традиционалистите в правителството, които са противници на идеята за жена на императорския трон:

    "Те активно лобират, за да убедят останалите в управляващата партия и опозицията, че мъжките наследници на монархията са японска традиция."

    Идеята да се позволи на жените в императорското семейство да запазват статута си също е консервативна, смята Мори, тъй като наследниците им от съпрузи, които не са от династията, няма да има как да наследят трона. Предложението самата династия да се разшири пък е добре дошло за традиционалистите, тъй като така ще се създаде възможност за повече мъжки наследници.

    Според професор Мори е необосновано да се търсят варианти за мъже императори в ера, в която светът търси равнопоставеност между половете. Обединеното кралство, Испания и други европейски нации отдавна позволяват жени да управляват монархиите им, припомня експертът.

    Едва ли жена ще може да седне на императорския престол

    "Проблемът е, че в Япония малък брой консерватори имат огромно влияние върху законодателната власт, а те са твърдо убедени, че тронът трябва да се наследява само от мъже”, обяснява Мори.

    Той не е оптимист, че предложенията за реформи ще бъдат приети, тъй като промяна в закона за монархията изисква пълно мнозинство, за да бъде приета. А най-голямата опозиционна партия в Япония, Конституционната демократическа партия, продължава да се противопоставя на идеята за жена император. Според Мори управляващата партия също няма да настоява за тази промяна, защото това ще предизвика гнева на консервативните групи.

    "Дойче веле"

    ]]>
    https://clubz.bg/149204 https://clubz.bg/149204 Sun, 28 Apr 2024 10:42:44 GMT Mon, 29 Apr 2024 05:18:24 GMT